HABER

İlaç fiyatlandırma davası başladı

İSTANBUL (İHA) - Sağlık Bakanlığı'na ilaç fiyatlarını yüksek referanslı beyan ederek haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 39 sanığın yargılanmasına başlandı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz yargılanan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç ve Eczacılık Daire Başkanı İbrahim Peker'in de aralarında bulunduğu 7 bakanlık çalışanı ile ilaç firmalarında görev yapan 21 kişi hazır bulundu.

Duruşmanın başlamasıyla dosyaya görevsizlik kararı verilmesini isteyen sanık avukatlarından Murat Kartın, iddianamede bir suç örgütünden söz edilmediğini ileri sürerek, ilaç firması çalışanları hakkında da bu suç yönünden cezalandırılma istenmediğini söyledi. "Görevi kötüye kullanma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarına başka mahkemelerin baktığını ifade eden avukat Kartın, mahkemenin görevsizlik kararı vermesi gerektiğini belirtti.

Duruşmada söz alan diğer avukatlar da görevsizlik kararı verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının talebini bu aşamada reddederek, sanıkların ifadelerini aldı.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, açılan bu davalar nedeniyle kendisine bağlı olan fiyatlandırma şubesinde kimsenin çalışmak istemediğini ve herkeste haklarında bir dava açılabileceği şeklinde paranoyanın hakim olduğunu söyledi.

2004 yılında yayınlanan ilaçların fiyatlandırılması ile ilgili kararnameyi ekibi ile birlikte çok uğraş vererek hazırladıklarını ifade eden Tokaç, "İşin hızlı ilerlemesi için firmaların teklif ettiği en düşük ülkenin fiyatının referans olarak gösterilmesi beyanını kabul ettik. 10 günde 6 bin kalem ilaç değerlendirildi. Bin civarında ilacın yüzde 1 ile yüzde 80 arasında fiyatı düştü. Kararnameye, 1 Mart 2004 tarihine göre döviz kurunu sabitleyerek bu fiyatın geçilemeyeceği hükmü konuldu. Böylece 5 bin
üründe artış olmadan fiyatlar sabitlendi. Kararname gereği ilaçların fiyatları referans fiyatlara göre halen peyderpey düşmektedir. Bu uygulama ile yılda ortalama 1 milyar YTL kamuya tasarruf sağlandı. Hepimiz onuru ile çalışan memurlarız uygulamalarımız kararnameye göre yapıldı" dedi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Bölümü'nde Genel Müdür Yardımcısı olan Bekir Keskinkılıç da, bu konulara ilişkin ilk suç duyurusunda bulunan inceleme heyeti üyelerinden biri olduğunu belirterek, aynı zamanda sanık olarak yargılanmasının ilginç olduğunu söyledi.

Keskinkılıç, ilaçların fiyatlandırılması ve yapılan işlemlerle kendisinin bir ilgisinin olmadığın ifade ederek suç tarihlerinde ilgili birimde görev yapmadığını kaydetti.
Sağlık Bakanlığı Eczacılık Daire Başkanı İbrahim Peker'de, kararnamelere uygun olarak işlem yaptıklarını ifade ederek, ilaç firmalarının bildirdiği referans ülke fiyatlarına ilişkin beyanları araştırıp araştırmama gibi bir yetkilerinin olmadığını söyledi. Peker, "Firmalar ilacın fiyatını depo ve perakende karı düştükten sonra bize bildiriyordu. Bizde bunu onaylıyorduk" dedi.

Mahkeme heyeti, ifadesi alınan sanıkların duruşmaya katılma zorunluluğunu kaldırarak duruşmaya katılmayan sanıkların ifadelerinin alınabilmesi için duruşmayı erteledi.

En Çok Aranan Haberler