Hem hastalar, hem de eczaneler açısından büyük kolaylık sağlayacağı belirtilen uygulamanın, sahteciliği ortadan kaldırması bekleniyor.
Mevcut uygulamada, kanser, şeker, kalp ve tansiyon gibi kronik hastalığı bulunanların ilaçlarını katkı payı ödemeden alabilmeleri için çıkarılan sağlık raporları, sağlık kurumlarınca hastalara elden veriliyor. Hastalar da ilaçlarını eczanelerden alırken bunları ibraz ediyor.
MEDULA sisteminde yapılan düzenlemeyle 30 Ekimden itibaren sağlık raporları internet ortamına yüklenecek, eczaneler de bunları sistem üzerinden görebilecek.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, daha önce 1 Ekimde yürürlüğe girmesi öngörülen uygulamanın, bazı aksaklıklar nedeniyle ertelenmek zorunda kaldığını hatırlattı.
Çok büyük yararlar getirecek uygulamayı desteklediklerini bildiren Çolak, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Elektronik rapor uygulamasını özünde destekliyoruz. Hasta raporunu elektronik ortamda görmek ve buna göre işlem yapmak işlerimizi çok kolaylaştıracak. Bu aynı zamanda piyasadaki sahteciliği de önleyecek. Hem hastalarımız, hem de bizim açımızdan çok olumlu, ancak, önce bir pilot ilde denenmesi, kısa bir geçiş sürecinin ardından tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılması daha iyi olurdu. Umarız herhangi bir sıkıntı yaşanmadan hayata geçirilir.''
Çolak, reçete onay sistemindeki sorunların da büyük ölçüde aşıldığını, hafta başından itibaren sistemle ilgili büyük bir sıkıntı yaşanmadığını bildirdi.
-''VATANDAŞ MAĞDURİYETİNE SEBEBİYET VERİLMESİN''-
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, uygulamaya ilişkin il sağlık müdürlüklerine birer genelge gönderdi.
E-Rapor uygulamasının 30 Ekim tarihinden itibaren başlayacağına dikkati çeken Şencan, ''Vatandaş mağduriyetine sebebiyet verilmemesi bakımından iliniz dahilindeki resmi ve özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının bilgilendirilsin'' dedi.
Şencan, ayrıca MEDULA sistemi üzerinden gerekli testlerin yapılmasını ve uygulamada yaşanan sorun, görüş ve önerilerin ilgili birimlere bildirilmesini istedi.
AA