HABER

İlaç sanayinde veri imtiyazı

ADANA (İHA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Mustafa Çalışkan, patent hakkıyla korunan yabancı ilaç sanayisinin bir de veri imtiyazıyla desteklenmesinin doğru olmadığını söyledi. Çalışkan, bunun Türkiye'de var olan yüzde 60'lık yabancı sermaye payını daha da artırarak, yerli ilaç sanayisini zora sokacağını savundu.

MÜSİAD Adana Şube Başkanı Mustafa Çalışkan, yaptığı açıklamada, son günlerde ilaç sanayinde veri imtiyazı konusunun tekrar gündeme getirildiğini belirterek, Türkiye'nin zaten patent yasasını kabul ettiğini ifade etti. Çalışkan, "Patent yasasıyla beraber ilacı bulan firmaların patent hakkı, o ilacı bir müddet başka firmalar üretme izni verilmeden, üretme hakkı saklı kalan bir konudur. Veri imtiyazı ise patent hakkının uzatılmasına ilişkin bir konudur. Bu konuda yabancı sanayiciye veri imtiyazı yeniden gündeme getirildi. Çünkü mevcut anlaşmalara göre, 2007 yılına kadar veri imtiyazı söz konusu değildir. 2007 yılından sonra veri imtiyazı söz konusu olacaktır. Biz ise, veri imtiyazı hakkının öne çekilmesinin sakıncalı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Yerli sanayinin gelişmesini arzu ettiklerini bildiren Çalışkan, "Elbette ilacı büyük araştırma sonucunda bulan firmalar bundan bir gelir elde etmeli ve bundan bir hakları olmalıdır. Ama bu da zaten patentle sağlanmıştır. Veri imtiyazıyla desteklenmesinin ülkemiz açısından sakıncalar doğuracağına inanıyoruz. Bugün için Pakistan ve Hindistan gibi ülkeler, fason olarak ilaç üretip yurt dışına ilaç satan firmalara sahipler. Biz ise kendi ülkemizde ilaç üretiminde sıkıntı yaşıyoruz. Fason üretim yapamadığımız gibi orijinal üretim de yapamıyoruz. İlaç sanayini destekleyerek, geliştirerek ihraç eden ülke konumuna gelmeliyiz. Bu konuda AR-GE çalışmaları yapılmalı, devlet de bu çalışmalara destek olmalı" diye konuştu.

Türkiye'den yabancı yatırımcının kaçmasını istemediklerini ancak ilaç sanayindeki yabancı payının yüzde 60'lara ulaştığına dikkat çeken Çalışkan, şunları söyledi:
"Hem satış açısından, hem üretim açısından yerli sanayimiz gün geçtikçe kan kaybetmektedir. Yabancılar yerli sermayeli fabrikaları satın almaktadır. Biz Türkiye'nin yerli sanayisinin gelişmesini, yabancı sanayinin de Türkiye'ye yatırım yapmasını ama bunun belli çerçevede kalmasını istiyoruz. Çünkü gün geçtikçe yabancı sermayenin Türkiye'deki payı artmaktadır. Bu gidişle gelecekte yerli sanayi ayakta kalamayacaktır. Bunun Türkiye için büyük sakıncalar doğuracağını düşünüyoruz. Patent hakkıyla korunan yabancı sermaye ilaçlarının şu an için veri imtiyazıyla desteklenmemesi lazım."

En Çok Aranan Haberler