Antalya Valiliğinin başlattığı ‘İlacınla İlacım Olur musun’ kampanyası çerçevesinde vatandaşların kullanmadığı halde evlerinde bulundurdukları, tarihi geçmemiş ilaçlar toplanarak ihtiyaç sahiplerine gönderilecek.
‘İlacınla İlacım Olur musun’ kampanyasının başlatılması için Antalya Valiliğinde düzenlenen toplantıya Vali Ahmet Altıparmak, Sağlık İi Müdürü Adem Bilgin, Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun ve hastane personelleri katıldı.
Vatandaşların ellerinde bulunan tarihi geçmemiş ilaçların toplanarak gerek yurt içerisinde, gerekse de yurt dışında ihtiyacı olanlara ulaştırmak için böyle bir kampanya başlatıldığını söyleyen il Sağlık Müdürü Adem Bilgin, ilaçların Antalya genelinde bulunan 952 eczane, 185 Aile Sağlığı Merkezi, 14 Kamu Hastanelerinde toplanacağını bildirdi. İlaçların toplandıktan sonra eczacılar ve hastane personelleri tarafından ayrıştırılacağını söyleyen Bilgin, ilaçların etkinliğine ve kullanım alanlarına göre kutulanacağını ve ihtiyaç bulunan yerlere gönderileceğini belirtti.
İLAÇ İSRAFI İNANILMAZ BOYUTTA
Türkiye’de inanılmaz şekilde bir ilaç tüketimi gerçeği olduğunu söyleyen Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ise her geçen gün ifade edilen rakamların, milyar dolarlar arttığını bildirdi. İlaç tüketiminin milli ekonomiye inanılmaz boyutta etki gösterdiğini kaydeden Vali Altıparmak “Bazen ilacı bir eşin, dostun tavsiyesi üzerine kullanırız, bazen ‘o bana çok iyi geldi’ diye kendimizce bir kanaate gelip kullanıyoruz. Ama hikayemiz ne olursa olsun, sonuçta ilaç israfı inanılmaz boyutta. Bunun bir şekilde önüne geçme noktasında birçok proje geliştiriliyor, politikalar üretiliyor” dedi. Antalya’da ne yapılabilir noktasında düşünüldüğü zaman bir kampanya başlatılması gereği ortaya çıktığını ifade eden Vali Altıparmak “Madem bu israf oluyor, önünü kesemiyoruz, en azından şunu yapmamız lazım. İşe yarar, miadı dolmamış, bazen bir gün yarar şeklinde tuttuğumuz ilaçlar var. Bunların zaman kaybına uğratmadan toplaya biliriz. En kolay ulaşılabilecek noktalar eczanelerimiz” şeklinde konuştu.
SURİYE’DEN GELEN VE SURİYE’DE BULUNANLARA GÖNDERİLECEK
Toplanan ilaçların oluşturulan ekipler tarafından ayrıştırıldıktan sonra ihtiyacı olanlara gönderileceğini belirten Vali Altıparmak şu anda ilk akla gelen Suriye’den gelen ve Suriye’de bulunan insanlar olduğunu ifade etti. Türkiye’de para verip alamayacak insanın olmadığını, en kötü ihtimalle yeşil kartla aldıklarını kaydeden Vali Altıparmak,“Yeşil kartı olmayan vatandaşımız hemen hemen kalmadı. Bizim asıl gayemiz dışarıdaki insanlar. Arakan, Sudan gibi Afrika’nın değişik bölgelerindeki ihtiyaç duyulanların listesini istiyoruz. Onlardan talep gelirse elimizde bulunanları koli koli onlara teslim etmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’de başlatılan kampanyaların bazen istenilen seviyede yürütülemediğine değinen Vali Altıparmak, bu kampanyanın başarıya ulaşmasının önemli olduğunu bildirdi.
BUZDOLABINDA TOPLANAN İLAÇLARA GÖZ ATSINLAR
Kamuoyunun bu konuda duyarlılık göstermesi gerektiğini söyleyen Vali Altıparmak, “Evindeki, özellikle buzdolabına bakarsak kıyamet gibi ilaç var, en azından onlara bir göz atsınlar. Anneannelerinin, babaannelerinin, dedelerinin ilaç torbalarına bir göz atsınlar. Ayrıca ekonomik durumu iyi olup, 'ben paramla yardım etmek istiyorum' diyenlerden gelen yardımları da kabul ediyoruz. Özellikle diyabet hastalarına kullanılan ilaçlara ciddi manada ihtiyaç olduğunu ifade ettiler bize, Suriye’de ve Suriye’den gelenlerde” dedi. Ayrıca Suriye’den gelmesi durumunda kabul edilecek barınma, battaniye benzeri ürünlerin de kabul edildiği bir kampanya sürdürdüklerini belirten Vali Altıparmak “Ayrıca kuru gıda gibi konularda da kamuoyunun ilgisini bekliyoruz” dedi.
ANTALYA EMEKLİLER ŞEHRİ
Antalya’nın diğer illere göre başka bir boyutu olduğunu ifade eden Vali Altıparmak, “Antalya emekliler şehri. İnsan ilaca 40’ından sonra başlar. Yaklaşık 250 binin üzerinde emekli olduğunu biliyoruz. Ciddi manada ilaç olduğunu da kabul edersek kampanyanın verimli geçeceğini, yeterince ilaca kavuşacağımızı düşünüyorum” dedi. Tıbbi atıkların değerlendirilmesi konusunda da duyarlılık olması gerektiğini savunan Vali Altıparmak şöyle konuştu:
“Kalkınmış ülkelerin,Avrupa Birliği ülkelerinin belirli bir gelişme kat etmiş ülkelerin bir farklılığı var. Bu farklılık tıbbi atıkların ayrı toplanması, ayrı değerlendirilmesi. Ama bizim evlerimizde şurubundan tabletine kadar doğrudan çöpe atma alışkanlığımız var. Bunun da önünü kesmiş olacağız. Miadı dolsun dolmasın o ilaçlar, bu kutulara girdiği zaman bu atıkların düzenli bir şekilde, modern Türkiye’ye yakışır bir şekilde bertarafı sağlanmış olacak. Bu da ilimiz için ayrı bir kazanç olacak.”
Konuşmaların ardından Antalya Valisi ve toplantıya katılanlar, kutulara ilaç atarak ‘İlacınla İlacım Olur musun’ kampanyayı başlattılar.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz