Türkçede bazı kelimeleri yazarken yazım hatası yapılmasına neden olan birtakım unsur vardır. Bu unsurlar içerisinde, bir kelimenin iki ya da daha dil ögesinden meydana gelmesi, özel isim içermesi, çeşitli ekler alması gibi detaylar bulunur. Ayrıca telaffuz ederken sıklıkla yanlış bir şekilde ifade edilen sözcüklerin yazılı dile de aynı şekilde yanlış olarak aktarılması, Türkçe yazım kurallarında hataya yol açan faktörlerdendir. Bu bakımdan sıklıkla sorgulanan sözcükler arasında ise ileriki ifadesinin bulunduğu söylenebilir.
Günlük hayat içerisindeki konuşmalarda sıklıkla kullanıldığı gibi resmî ve profesyonel yazılar gibi çeşitli metinlerde de çok fazla yer bulan ileriki sözcüğü genellikle ilerki biçiminde yanlış yazılır. Türkçe yazım kurallarıyla ilgili bilgi eksikliğini gidermek isteyen kişiler de “ileriki mi ilerki mi” sorusuna cevap arar. Bu çelişkiye cevap ararken güvenilir ve kesin bilgilere ulaşılabilmesi için başvurulması gereken birincil kaynak ise Türk Dil Kurumu yazım kılavuzlarıdır. Bu kaynak esas alındığında ileriki yazımı kolaylıkla öğrenilebilir. İleriki TDK yazım kılavuzlarına göre “i” harfiyle birlikte “ileriki” biçiminde yazılmalıdır. Söz konusu sözcüğün “ilerki” şeklindeki yazımı imla hatası olarak nitelendirilir.
Bu sözcüğün yazımı esnasında sıklıkla harf hatası yapılır. Bu hata düzeltilmediği takdirde bilhassa yazı dilinde gerçekleştirilen iletişimde sorunlar ortaya çıkabilir. Kelimeler cümle içerisinde hatalı bir şekilde kullanıldığında, cümlenin anlamı bozulabilir. Bu sözcüğün pek çok yerde “ilerki” şeklinde yazıldığı görülür. Yani sözcüğün içerisinde bulunan “i” harfi unutulur ve yazılmaz. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre ise bu ifade biçimi doğru değildir. İleriki sözcüğü “ileriki” şeklinde yazılması gereken bir sözcüktür. Bu kelimenin yanlış yazılması ve telaffuz edilmesi her iki iletişim şeklinde de sorunlara yol açar. İleriki sözcüğünün doğru ve hatalı kullanım şekilleri aşağıdaki gibidir: