ANKARA (ANKA) – Ankara, Türkiye'ye ilişkin 2008 İlerleme Raporu'nun katılmadığı konulara yönelik görüşleri AB'ye iletecek. Dışişleri Bakanlığı, İlerleme Raporu'nu değerlendirdiği açıklamasında "Rapordaki görüşlere katılmadığımız alanlarda mutad olduğu üzere Komisyona görüş ve düzeltmelerimiz iletilecektir" denildi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun her yıl tüm aday veya müzakere eden ülkeler için benzer raporlar hazırladığı belirtilerek, "Raporda eksiklik veya düzeltilmesi gereken hususlara yer verilmesinin, esasen Komisyonun İlerleme Raporlarıyla ilgili görevlendirmesinin bir parçası olduğuna işaret edildi. Açıklamada şöyle denildi: "Bu yılki İlerleme Raporunun yapısı geçtiğimiz yıllardaki raporların aynısıdır. Raporda her yıl olduğu gibi daha fazla ilerleme kaydedilmesi beklenen alanlar vurgulanmaktadır.
Raporda yer verilen ve olumsuz olarak değerlendirilebilecek hususların amacı üzerinde durulması gereken ve çalışmaların odaklanması beklenen alanların tespiti olarak yorumlanmalıdır. Rapordaki görüşlere katılmadığımız alanlarda mutad olduğu üzere Komisyona görüş ve düzeltmelerimiz iletilecektir."
-GENİŞLEME STRATEJİSİ-
Dışişleri Bakanlığı açıklamasının AB tarafından da açıklanan "Genişleme Stratejisi"ne ilişkin değerlendirmesinde ise, "Daha önce olduğu gibi müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğu, AB'nin taahhütlerine sadık kalması ve ülkemizin AGSP misyonlarına yaptığı katkılar vurgulanmakta" denildi.
Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini yeterince yerine getirmeye devam ettiği belirtildiğine işaret edilen açıklamada buna karşın Türkiye'nin siyasi reformlara ivme kazandırması gerektiği mesajının verildiği de kaydedildi. Açıklamada stratejinin şu unsurları vurgulandı:
"Ülkemizin stratejik öneminin kilit bazı alanlarda daha da arttığı ifade edilmekte; bu çerçevede ülkemizin enerji güvenliği, krizlerin önlenmesi/çözümlenmesi ve Orta Doğu ve bölgesel güvenlik bakımından Güney Kafkasya'da oynadığı rol öne çıkarılmakta; Gerçekleştirilmekte olan reformların ve müzakere sürecinin, Türkiye'yi, bölgede daha kuvvetli bir istikrar sağlayıcı konuma getirdiği ifade edilmekte."
-TÜRKİYE İLK DEFA İŞLEYEN PİYASA EKONOMİSİ OLARAK TANIMLANIYOR-
Dışişleri Bakanlığı ayrıca, bu yıl da ilk defa, Kopenhag kriterleri bağlamında Türkiye işleyen bir piyasa ekonomisi olarak tanımlandığına dikkat çekerken, "Genişleme Stratejisinde, Türkiye'nin üyeliğinin AB açısından arzettiği stratejik öneme yapılan atıflar memnuniyet vericidir" dedi. Açıklamanın son bölümünde de şöyle denildi:
"Ülkemizin Avrupa Birliğine tam üye olması temel stratejik hedefimizdir. Türkiye'nin 50 yılı aşkın geçmişe sahip Avrupa ile bütünleşme hedefine bağlılığı sürmektedir. Halkımızı her açıdan en yüksek standartlara kavuşturacak siyasi ve ekonomik kriterleri tam olarak yerine getirme yönündeki kararlılığımız tamdır. Türk halkı ve kamuoyunun desteği bu yolda bize güç vermeye devam etmektedir."
-"AB'NİN DE ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVLERİ VARDIR"-
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Ulusal Programına ilişkin çalışmaların son aşamaya geldiği, ilk defa internette yayınlanarak tartışmaya açılan Ulusal Program aynı zamanda 87 Sivil Toplum kuruluşumuzla ve siyasi partilerimizle de paylaşıldığı, ayrıca Komisyon da bilgilendirildiği vurgulandı. Açıklamada AB'ye de yönelik bir uyarıya yer verildi: "Ülkemiz AB sürecinde yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edecektir. Ancak, AB'nin de üzerine düşen görevler vardır. Birliğin, genişleme sürecinde kısa vadeli bir bakış açısıyla değil, temel kuruluş felsefesine, yani barış ve istikrara odaklanarak global bir güç durumuna kavuşabilmek düşüncesiyle hareket etmesi önem taşımaktadır."