ORDU (İHA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi İşletme Bilimi Uzmanı Hasan Kırmızı, iletişim ve diyalogun toplum hayatında önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "Günümüzde insanlar arasında iletişim yok. Aynı dili konuşmalarına rağmen anlaşamıyorlar. Beden dili ve ses tonu daha çok önem kazanmaya başladı" dedi.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen "Beden Dili İle İletişim" konulu eğitim seminerinde konuşan KTÜ Öğretim Üyesi Hasan Kırmızı, bütün işleri yoluna koyabilmek için sihirli bir değnek olmadığını, ancak sihirli söz ve sözcüklerin bulunduğuna dikkat çekti. Aya, uzaya giden insanla iletişim kurma sisteminin geliştirilmesine rağmen, anne-kız, baba-oğul arasında iletişim kopukluğu olduğuna dikkat çeken Kırmızı, "Aynı dili konuşan insanlar bile anlaşamıyor. İletişimin altın kurallarının başında, susmak, dinlemek, empati kurmak ve beden dili ile hareket etmek gelir" şeklinde konuştu.
Yapılan araştırmaların, bir diyalogda kelimelerin gücünün yüzde 7, ses tonunun yüzde 38, beden dilinin ise yüzde 55 etkili olduğunu da kaydeden Kırmızı, "Can sıkan parazitli ses çıkartan radyoyu hemen kapatırsınız. Çünkü parazitli ses tonu insanı cezbetmiyor. Ses tonu insanı etkilemek zorunda. Bu ses tonunu tamamlayan beden dilini buna katarsanız etkili iletişim ortaya çıkar. Bu kuralların uygulandığı iletişim sonunda insanlar arasında karşılıklı anlayış yani empati hakim oluyor. Sonuçta çözümsüzlük çözüm haline dönüşüyor. Ses tonu insanı etkilemek zorunda. Beden dilini buna uydurursanız etkili iletişim ortaya çıkar" dedi.