Tıpkı yetişkinler gibi çocuklarımızda kendilerini huzursuz hissettiklerinde, ters giden bir şeyler olduğunda, bir sorunu olduğunda kısacası çocuğun dengesi bozulduğunda dengesini sağlayabilmek için çocuk konuşmak ister.
Çocuğumuz sıkıntısını söylediğinde yorum, fikir, tavsiye ve mantık yürütmenden sadece söylediğinden ne anladıysak aktarmayı, yansıtmayı denesek? Söylemesi basit, yapması biraz tekrar isteyen bir dinleme şeklidir etkin dinleme. Etkin dinlerken yaptığınız yansıtmada çocuğun duygularını da eklerseniz çocuğunuz daha rahatlamış olacak ve anlaşıldığını hissettiği için konuşmaya devam edecektir.
Ç: “Öğretmenin bana kızdı, bütün sınıfta gülmeye başladı”
Bu sıkıntı ile gelen ve konuşmak isteyen çocuğunuza vereceğiniz ilk tepki ne olur? Biraz düşünmenizi ve kendi kendinzie cevabı verdikten sonra yazı okumaya devam etmenii istiyorum. Cevaplar sizde.
Peki verdiğiniz cevaptan sonra konuşma nasıl gider genelde?
Duygusu ne sizce?
Bunları biraz düşündüyseniz, gelin birde etkin dinlem ile cevabı verelim.
İfadeyi dinlediğinizde kendinize sormanız gereken ilk soru şu olsun: ben olsam ne hissederdim? “utanma”, “mahcubiyet”
Öyleyse etkin dinleyici olarak kullancağınız ifade;
A: “Buda seni utandırdı” diyip duygusunu anladığınız bir ifade etmeniz ve beklemeniz yeterli olacaktır. Duygusunu dile getirdiğiniz için rahatlayan çocuğunuz konuşmaya daha rahat devam edecektir.
Konuşmaya bu şekilde devam ettiğinizde sorunun köküne inerek gerçekte çocuğunuzu üzen konunun ne olduğunu buluyor olacaksınız. Etkin dinleme, çocuk sorunu paylaşmaya başladıktan sonra iletişimi sürdürmek için kullanılması gereken çok etkili bir yöntemdir. Yine de unutmamak gerekir ki bazı çocuklarımız iletişimi bir anda kopararak konuşmayı kesebilirler. Böyle durumlarda onları zorlamadan bir dahaki konuşmaya kadar beklemeniz yarattığınız güven ortamını devam ettirecektir.
Daha fazlası için tıklayın
Sosyal medyada takip etmek için tıklayın
Canay Bahşi Ilgın'a canayilgin@gmail.com adresinden ulaşabilirisiniz.