HABER

İlk 8 ayda en az bin 138 işçi yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi, "2015 / Ağustos Ayı İş Cinayetleri Raporunu" açıkladı. Rapora göre, 2015 yılının ilk sekiz ayında yaşanan iş kazalarında en az bin 138 işçi yaşamını yitirdiği belirtildi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2015 Ağustos ayında en az 158 işçinin iş kazaları nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirterek, yılın ilk sekiz ayında ise en az bin 138 işçinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Fındık ayı olan Ağustos'ta yaşamını yitiren 39 işçinin 12'sinin fındık işçisi ya da fındık bahçesi olan çiftçi olduğu belirtilen açıklamada, "Yine çobandan balıkçıya ve domates işçisine sabahtan akşama kadar çalışan tarım emekçileri ulaşım, barınma vb. bir ölümcül sorunlar silsilesi içindeydi... İnşaatlarda ise büyük projelerden küçük inşaatlara kadar koşullar değişmiyor. Bu ay Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi, Maltepe Turkcell akıllı binası, Ankara Büyükşehir Belediyesi metro istasyonu, Samsun SGK İl Müdürlüğü, Ankara Oran One Towers AVM ve tabi ki Menemen'de viyadük inşaatında gerçekleşen iş cinayetleri öne çıktı" denildi.

-TERÖR DE İŞÇİ ÖLÜMLERİNİ ARTIRDI-

Açıklamada, konaklama, eğlence sektöründe ise Antalya ve Ankara'da işçi ölümleri yaşandığı belirtilerek, "Enerjide ise Konya Meram EDAŞ arıza bakımdan üç işçi can verdi. Diğer yandan yaşanan çatışmalarda da işçiler kurşunlara hedef oldular. Ağrı'da Orhan Aslan, Muhammet Aydemir ve ismini öğrenemediğimiz İranlı bir işçi, Mardin'de Mazlum Turan, Şırnak'ta Mesut Sanlı ve Eyüp Ergün yaşamlarını yitirdiler. Tarım, Orman işkolunda 39 emekçi; İnşaat, Yol işkolunda 37 işçi; Taşımacılık işkolunda 20 işçi; Madencilik işkolunda 9 işçi; Metal işkolunda 8 işçi, Konaklama, Eğlence işkolunda 8 işçi, Enerji işkolunda 7 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 7 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 6 emekçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 4 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 3 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 3 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 3 işçi; Çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz/öğrenemediğimiz 2 işçi; İletişim işkolunda 1 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 1 işçi can verdi. Ağustos ayında yaşamını yitiren 158 emekçinin 134'ü işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 21'i çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 3'ü esnaflardan olmak üzere 24'ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor" denildi.

-İŞÇİLER EN ÇOK TRAFİK/SERVİS KAZALARI, EZİLME/GÖÇÜK, DÜŞME VE ELEKTRİK ÇARPMASINDAN HAYATINI KAYBETTİ-

İşçilerin en çok trafik/servis kazaları, ezilme/göçük, düşme ve elektrik çarpmasından dolayı can verdiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

"İş cinayetlerinde tespit edebildiğimiz nedenlerin başında ulaşım sorunu geliyor. İşçiler servislerle ya da kendi imkanlarıyla ulaşımdayken yollara savruluyorlar. Üzerlerine ağır nesneler düşmesi, göçük oluşması ya da makineye sıkışma sonucu eziliyorlar. Özellikle inşaatlarda çalışırken yüksekten düşüyorlar. Yine son dönemde 5 diğer nedenler olarak belirttiğimiz başlık içinde; ağır çalışma koşullarından kalp krizi geçiriyorlar, baskı politikalarından, işsizlikten ya da borç kıskacından intihar ediyorlar... Bu ay ise bu nedenlerin yanında elektrik çarpmasına bağlı iş cinayetlerinde gözle görülür bir artış var. Enerji, metal ve inşaat başta olmak üzere dokuz iş kolunda elektrik çarpmasına bağlı iş cinayetleri tespit ettik. İş cinayetlerinin nedenlerine bakarsak ise, trafik, servis kazası nedeniyle 54 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 25 işçi; düşme nedeniyle 24 işçi; diğer nedenlerden dolayı (kene ısırması, yıldırım düşmesi, intihar, silahlı saldırı, kalp krizi) 21 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 17 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 11 işçi; patlama, yanma nedeniyle 6 işçi; kesilme, kopma nedeniyle 5 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 3 can verdi."

-AĞUSTOS AYINDA İŞ KAZALARINDA 10 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ-

Açıklamada, 14 yaş ve altında 2, 15-17 yaş aralığında 8, 18-27 yaş aralığında 34, 28-50 yaş aralığında 77, 51 yaş ve üstünde 28 ve yaşı tespit edilemeyen 9 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi. (ANKA)

(ÖZ/OLÇ)

En Çok Aranan Haberler