HABER

İlk aşamada amaç adayların yeterliliğini ölçmek

İlk aşamada amaç adayların yeterliliğini ölçmek

Ankara - Ortaöğretimden yükseköğretime geçişte uygulanacak "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda, adayların yeterlilikleri ölçülecek. Bu sınavı başaran adaylar, "Lisans Yerleştirme Sınavları"na katılabilecek. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu toplantısı sürürken, toplantıda 2010 yılından itibaren ÖSS'de uygulanacak sisteme ilişkin alınan kararlarla ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Yükseköğretime geçişte Türk vatandaşlarının tabi tutulduğu sınav sistemiyle ilgili olarak" orta öğretimden yükseköğretime geçişte iki aşamalı sınav yapılmasının kararlaştırıldığı bildirildi. Sınavın birinci aşamasının "Yükseköğretime Geçiş Sınavı" olarak adlandırılan ortak ve tek bir sınav olacağı belirtilen açıklamada, ikinci aşamanın "Lisans Yerleştirme Sınavları" (LYS)olarak adlandırılan 5 ayrı sınavdan oluşacağı kaydedildi.

"Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nın orta öğretimi başarıyla tamamlayan ve yüksek öğrenim görmek isteyen kişilerin tabi tutulacağı yükseköğretime geçiş için yeterliliği ölçen bir sınav olacağı belirtilen açıklamada, bu sınavın, adayların açıköğretim programları ile örgün önlinas programlarına yerleştirilmesinde esas alınacak olan başarı puanı ile lisans programlarına yerleştirilebilmesi için yapılacak LYS'ye girebilmeleri için aranan asgari başarı puanını belirleyeceği ifade edildi.

"Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda ortaöğretimde okutulan ortak derslerin yükseköğretim açısından temel ve belirleyici olanlarından soru yöneltileceği bildirilen açıklamada, bu sınavın Türkçe (dil ve anlatım), Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarında test usulüyle yapılacağı belirtildi.

Açıklamada, LYS'nin adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açıköğretim dışındaki, örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen sınavlar olacağı ifade edildi.

LYS'nin, Matematik-Geometri Sınavı (LYS 1), Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) Sınavı (LYS 2), Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1 Sınavı (LYS 3), Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe grubu) Sınavı (LYS 4) ve Yabancı Dil Sınavı (LYS 5) olmak üzere 5 alanda yapılacağı bildirildi.Bu sınavlar kapsamında birden fazla dersin yer alması halinde adayın her bir ders için aldığı puanın ayrı ayrı hesaplanacağı vurgulanan açıklamada, LYS'de alınan puanların Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS), Yabancı Dil (YD) olmak üzere 4 grupta hesaplanacağı kaydedildi.

Açıklamaya göre, MF grubu puan için LYS 1 ve LYS 2, TM Grubu puan için LYS 1 ve LYS 3, TS grubu puan için LYS 3 ve LYS 4, YD grubu puan için sadece LYS 5'e girilmesi zorunlu olacak.

Bunlardan her bir gruba giren puanın hesaplanmasında, "Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı"ndaki Temel Matematik ve Türkçe testleri belli bir oranda dikkate alınacak. Bu puan türlerinin her birinde ayrıca MF1, MF2, MF3 veya TM1, TM2, TM3 veya TS1, TS2, TS3 veya YD1, YD2, YD3 gibi tasnifler oluşturulabilecek.

Açıklamada, "2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 45. maddesi hükümleri göz önünde bulundurularak, 'Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki test puanları üzerinden belirli yeterliliklerin aranması, LYS'deki derslere ait testlerin o sınavdaki ağırlıkları, puan türlerindeki testlerin o puan türünün hesaplanmasındaki ağırlıkları, üniversitelerden görüş almak suretiyle puan türlerinin niteliğini ve niceliğini belirleme, aynı yükseköğretim programı için birden fazla puan türü tanımlanması hususları ile yükseköğretime geçiş sisteminin gereksinim duyduğu diğer konular YÖK Genel Kurulu tarafından daha sonraki toplantılarında karara bağlanacak" bilgisine yer verildi.

En Çok Aranan Haberler