HABER

İlk denemeyi Erdoğan ve Yıldırım yaptı

Türkiye'de bu gece 4.5 G dönemi başladı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Washington'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4.5 G'nin ilk denemesini gerçekleştirdi.

İlk denemeyi Erdoğan ve Yıldırım yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington'da St. Regis otelinden cep telefonuaracılığıyla Türkiye'deki “4.5 G IMT – Advanced Hizmetlerinin Sunulmaya Başlaması” törenine canlı bağlantı yaparak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüntülü olarak konuştu.

2 yaşındaki çocuklar da internet kullanıyor

Cumhurbaşkanı, bu suretle 4.5G teknolojisiyle söz konusu suretiyle etkinliğe iştirak etmiş oldu.

Binali Yıldırım: Mobil internet hızı 10 katına çıkıyor, faturalara dikkat

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 4.5G teknolojisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldırım, "Burada hız çok yüksek, gençlere bir uyarım cepleri yakabilir. Denetimli olmakta fayda var. Ne kadar yüksek hızla gidersek aynı zamanda fatura da o kadar yüksek olur. Onun için herkes kendisi karar verecek. Ya hızdan fedakarlık yapacağız ya da kota ile buna engel olacağız" dedi.

Bakan Yıldırım, "İletişim yollarının bir kısmı yerin altından bir kısmı da yerin üstünden gelecek. Telefonu açtığında çekiyorsa o iletişim yolu var demektir. Eskiden 2G'de SMS ve ses vardı sadece, 3G gelince internet çalışmaya başladı. Biraz uzun filmler ve yazılar olunca uzun sürede gelmeye başlayınca millet de karınca hızı ile internet demeye başladı. Hız ihtiyacı arttı ve arkadaşlarımız çalışmaya başladı. Demek ki iletişim yolları yeterli gelmiyor. Bunun üzerine yolların şerit sayısını artırmaya karar verdik" açıklamasını yaptı.

'5G'ye bir adım daha yaklaştık'

Hizmete girecek olan 4.5G ile birlikte 10 kata kadar hız artışı olacağını ifade eden Bakan Yıldırım, "4.5G'nin en önemli özelliği cep telefonundan veri, doküman gibi bilgilerin nakledilmesinde hızın artmasıdır. Bu birinci husus. İkinci husus da 4.5G ile birlikte 5G'ye bir adım daha yaklaşmış oluyoruz. Yarın Türkiye'nin her yerinde sınırlı da olsa 4.5G hizmetini vatandaşlar alabilecekler. Faal 4.600 civarında istasyon var. Aktif hale getirilmek üzere de 13 bin 302 baz istasyonu kurulmuş durumda. Önümüzdeki aylarda bu süratle yayılacak" diye konuştu.

4.5G'ye nasıl geçilir? İşte 4.5G hakkında bilinmesi gerekenler

Türkiye, 4.5G ile dünyanın en hızlı internet teknolojisine geçmeye hazırlanıyor. 3G’ye göre mobil haberleşme hızını 10 kat artıracak 4.5G ile anlık izleme trafiğinin artması bekleniyor. Peki 4.5G’li olmak için ne yapmak gerekiyor? Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom hattına sahip olanların 4.5G teknolojisinden yararlanmak için SIM Kart değiştirmeleri gerekebilir.

GSM şirketleri, SIM kartını halen yenilemeyenlerin bir an önce 4.5G uyumlu SIM karta geçmeleri gerektiğini belirtiyor. Peki 4.5G hızı hayatımızda neleri değiştirecek? 1 Nisan’dan sonra mobil haberleşmede hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. 4.5G ile birlikte ortalama internete bağlanma hızı 100 ila 150 Mbps’ye varan rakamlara ulaşacak. Bu rakam zaman zaman 375 Mbps’ye yükselebilecek. Bu da çok büyük dosyaların çabucak indirilebilmesi anlamına geliyor. Örneğin; 2 GB büyüklüğündeki herhangi bir dosya 54 saniye gibi kısa bir sürede indirilebilecek.

4.5G için herhangi bir ekstra ücret ödenmeyecek. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta “kota” sorunu olacak. Yüksek hızlı interneti sık kullanmak ve çok sayıda dosya indirmek demek, kota aşımına neden olabilecek. Bu da kullanıcıların yüksek miktarlarda telefon faturası ödemesine yol açabilecek.

4.5G’Li OLMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

4.5G’li olmak isteyenlerin öncelikle SIM Kartının 4.5G uyumlu olup olmadığını öğrenmesi gerekecek. SIM kartı 3 yıldan eskiyse, telefon operatörüne başvurarak SIM kartının yenilenmesini talep edebilirsiniz. Bunun yanı sıra kullanıcıların 4.5G uyumlu bir akıllı cihazlarının olması gerekecek. Bağlı bulunan operatöre de onay verildiği takdirde internete 4.5G hızında bağlanılabilecek.

4.5G HAYATI ETKİLEYECEK

Gündelik hayatta birçok iş ve etkinlik, 4.5G teknolojisi ile kesintisiz bir şekilde mobil cihazlar üzerinden yapılabilecek. HD kalitesinde film, video ve dizi izlenebilecek, kesintisiz oyun deneyimi yaşanabilecek. İhtiyaç duyulan bilgi ve dosyalar, yüksek hızda paylaşılıp, indirilebilecek. Teknoloji ile bulut uygulaması da daha verimli kullanılabilecek. 4.5G’de hız, kullanılan cihazlara göre değişmekle birlikte veri indirmede 100-150 Mbps’ten başlayıp 375 Mpbs seviyelerine kadar çıkacak. 2GB büyüklüğündeki bir video, 3G’de 780 saniyede yüklenirken, 4.5G’de 54 saniyede indirilebilecek.

46 MİLYON ABONENİN KARTI UYUM SAĞLADI

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, 46 milyona yakın abonenin 4.5G uyumlu SIM karta geçiş yaptığını belirterek, bir ay içinde 7 milyona yakın abonenin söz konusu SIM kartlara geçiş yapacağını öngördü. Ekşi, Türkiye genelinde kullanılan 74.2 milyon hattın 16 milyona yakın kısmının 4.5G’li mobil ürünlerde kullanıldığını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler