MUĞLA (İHA) - Türkiye'nin ilk deniz ve kıyı merkezi, Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde törenle hizmete açıldı.
Açılış törenine Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Deniz Temiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz, Vali M. Temel Koçaklar, eski ve yeni milletvekilleri, ilgili müdürler, ilçe yetkilileri, siyasi parti yetkilileri, oda başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende ilk konuşmayı yapan Deniz Temiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, "Denizlerimiz için 9.5 milyar dolarlık kaynak sağlamış bulunuyoruz. Her yıl 450 milyar metreküp arıtılmamış çöp denize akıtılıyor. 500 milyon ton kanalizasyon suyu Akdeniz'e boşaltılıyor. Arıtma tesisi olmadığını ya da çalıştırılmadığını tespit ettiğimiz 120 otelin yüzde 60'ına 1 Eylül'e kadar süre tanıdık. Gerekeni yapmazlar ise kamuoyuna açıklayacağız. Türkiye'nin 6 bölgesinde bu merkezler kurulacak. İlki Fethiye'de kuruldu. Deniz ve kıyılarımızın kirlenmemesi için uğraş verecek" ifadelerini kullandı.
Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan da, "Tarım, turizm ve tarihe sahip Fethiye'nin geleceği çok parlak. Kirliliği temizlemekten çok denizlerimizi kirletmeyi durdurmalıyız" dedi. Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise, "Yılların itilmişi, kakılmışı, özellikle son bir buçuk yıldır da Ankara'da hiç sahibi olmayan bu şehir 'ben varım' diyor. Yaptıklarımızla ve yapacaklarımızla başkaldırıyor. Sayın bakanım, şimdi sizden yine ilçem adına daha önce müracaat ettiğimiz ama, uygun görülmeyen, imar planında rekreasyon ve su sporları tesisi tanımı bulunan, Karagözler Mahallesi'ndeki mülkiyeti size ait olan parsellerin izin ve irtifak hakkını talep ediyorum" diye konuştu. Törende konuşan Koç Holding Şeref Başkanı ve Deniz Temiz Derneği Onursal Başkanı Rahmi Koç ise şunları kaydetti:
"Denizlerimizi kirletmemek, temizlemeye çalışmaktan çok daha ekonomiktir. Denizlerimizde kirlilikle ilgili sorun ciddi ve boyutları büyük. Bıkmadan, usanmadan çalışmamız lazımdır. İşimiz kolay değil, ancak başaracağımızdan eminim."
Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz da, çevre bilinci oluştuğunda çevre kirliliğinin ortadan kalkacağını vurguladı. Törende son konuşmayı yapan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Türkiye, Çevre Yasası'na bakanlığım döneminde kavuştu. Türkiye, denizlerine sahip çıkıyor. Deniz medeniyet demektir. Deniz barış demektir. Deniz refah demek, deniz zenginlik demektir. Yüzünü denize dönen milletler, devletler büyük devletlerdir. 8 bin 500 kilometrelik sahillerimizle bu işin sahibi olmak mecburiyetindeyiz. Deniz kazasındaki kirlenmeye nasıl müdahale edeceğimizi düzenleyen kanun çıkardık. Türkiye'de her işin birden fazla sahibi vardır. Bir işin çok sahibi olunca o iş sahipsiz demektir. İşte biz, bunu gördüğümüz için bu işlerin adını koyduk, sahiplerini tayin ettik. Bu işin koordinasyonunu bakanlığımız yapıyor.
Okyanusların bile çok ciddi kirlenme riski ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Ama bizi önce kendi denizlerimiz ilgilendiriyor. Çevre Kanunu'nu çıkarttıktan sonra büyükşehir belediyelerine yetkilerimizi, kirliliği önlemek adına devrettik. Denizcilik Müsteşarlığı'na, Kıyı Emniyeti'ne ve Liman Başkanlıkları'na verdik. En geniş yetkiyi de Sahil Güvenlik Komutanlığı'na verdik" ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından Fethiye Deniz ve Kıyı Merkezi'ne emeği geçen kurum ve kuruluş yetkililerine teşekkür plaketleri takdim edildi. Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'ye ve Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'a hediyeler verdi. Tören sonunda Bakan Pepe, işadamı Koç ve yetkililer, Fethiye Deniz ve Kıyı Merkezi'ni gezdi.