HABER

İlk hızlı tren fabrikasının temeli atılıyor

İlk hızlı tren fabrikasının temeli atılıyor

ANKARA (İHA) - Türkiye'de teknolojisi bulunmayan her türlü elektrikli tren dizileri, hafif raylı araçlar, hızlı tren setleri, hızlı tren yolcu vagonlarının üretimini yapması planlanan ilk hızlı tren fabrikasının temeli Adapazarı'nda atılıyor.

TCDD Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Hızlı Tren Fabrikası'nın temeli, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından 16 Eylül Cumartesi günü Adapazarı'nda atılacak. Hükümetin, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Marmaray Hızlı Tren Projeleri'nin ardından Türkiye'yi ileri demiryolu sanayi merkezi haline getirmek amacıyla demiryolu teknolojisini sektöre kazandırma çalışmalarına başladı. 2004 yılından bu yana sürdürülen çalışmalar sonucunda Kore'den Hyundai-Rotem ve yerli özel sektörün de katılımıyla ortak girişim anlaşması 8 Mart 2006 tarihinde imzalandı. Bu anlaşma çerçevesinde 4 Temmuz 2006'da Eurotem Demiryolu Araçları Sanayi ve Ticaret A.Ş kuruldu.

TCDD Adapazarı'nda 30 bin metrekarelik arazisini 45 yılığına kurulacak fabrikaya kiraya verdi ve 80 aylık kira karşılığı bedelle şirkete intikal etti. TCDD'nin yüzde 15 hisseye sahip olduğu şirkette ROTEM yüzde 50.5, ASAŞ yüzde 33.5, Huyndaı Yüzde 0.5 ve HACO yüzde 0.5 paya sahip bulunuyor. Türkiye'de teknolojisi bulunmayan her türlü elektrikli tren dizileri, hafif raylı araçlar, hızlı tren setleri, hızlı tren yolcu vagonların üretimi, pazarlanması ve satış sonrası hizmet faaliyetlerinde bulunacak olan Eurotem, ilk etapta 10 milyon dolarlık yatırımla yabancı sermaye girdisi sağlayarak tesislerini inşa edecek.

Yılda en az 5 0 araç üretimi ile faaliyete başlayacak olan şirket, doğrudan 200 dolaylı olarak 2000 kişiye istihdam sağlayacak. Her yıl artmak üzere ilk yıl yüzde 35-42 yerli payıyla üretim yapılacak. Bunun yüzde 30'u ROTEM'in pazarlama ve satış ağıyla ihraç edilecek. Temmuz 2007'de üretime geçmesi planlanan fabrika, hükümetin demiryolunu öncelikli sektör olarak ele alması sonucu hızlı tren çağına giren Türkiye demiryollarının yan sıra yerel yönetimlerin raylı sistem araç gereksinimlerini de ihtiyacını karşılayacak komşu ve bölge ülkelerin taleplerine de cevap verilecek.

Türkiye'de bir ilk olan Hızlı Tren Fabrikası'nın faaliyete geçmesiyle birlikte TCDD'nin bağlı ortakları TÜVASAŞ, TÜLÜMSAŞ ve TÜDEMSAŞ'ta daha fazla iş imkanı elde edecek, teknolojik olarak yenilenecek, demiryolu/raylı sistem yatırımları artacak, yeni sektörler gelişecek, fiyatlar avantajlı oluşacak ve en önemlisi de Türkiye bölgesinde ileri demiryolu sanayiinde söz sahibi olacak.

En Çok Aranan Haberler