Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmede kriz ortamında demiryolu taşımacılığında bir fiyat indirimi konusunda karar aldıklarını ve ilerleyen günlerde fiyat indirimin gerçekleştirileceğini söyledi.
İlk ihracat trenin Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi içinde bulunan Sanayi İstasyonu’ndan uğurlanma törenine katılan Ekonomi Bakan Çağlayan, Türkiye’nin sanayicisi ve yatırımcısıyla her zaman övündüklerini söyledi. 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için yapılması gerek çok şeyin olduğunun altını çizen Çağlayan, Türkiye’nin dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girilebilmesi için önlerindeki 10 yıl Türkiye’de adeta yatırımlar yılları olarak karşılarına çıkacağını kaydetti.
Türkiye’nin 2023 yılına kadar yapacağı olan yatırımlardan da bahseden Çağlayan, Türkiye’nin bugüne kadar yapılmamış olan yatırımlarla karşılaşacağını belirtti.
“DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINDA İNDİRİME GİDİLİYOR”
Bakan Yıldırım ile yaptığı görüşmede kriz ortamında ve Türkiye’nin ‘tekerden süt çıkarırcasına’ ihracatının arttığı bir dönemde demiryolu taşımacılığında maliyet düşüklüğüne gidilmesi için karar aldıklarını ve destek verdiklerini belirten Çağlayan, “Demiryolu taşımalarında bir maliyet düşüklüğü yapalım dedim. Sayın Bakan Binalı Yıldırım’da görüşmemizde bunu kabul etti. İnşallah önümüzdeki günlerde demiryolu taşımacılığında fiyat indirimine gidilecek. Hayırlı olsun” dedi.
Türk Hava Yolları’nda ve hava taşımacılığında çok büyük yatırımların yapıldığını ifade eden Çağlayan, Türk Hava Yolları’nın Avrupa’nın en iyi hava yolu seçilirken, diğer taraftan özel sektörün yoğun rekabet ortamı içinde olduğu bir dönemle Türkiye’nin karşı karşıya olduğunu belirtti. Birçok özel şirketinin hava taşımacılığı yaptığını ve bunun aynısını demiryolu taşımacılığı içinde getireceklerini kaydeden Çağlayan, çok yakın bir süre içerisinde bir gündeme geleceğini ve demiryolu işletmeciliğinde özel sektöründe kendi işletme şirketini kuracağını aktardı.
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise, Türkiye’nin 2023 yılında koyduğu hedeflere ulaşmak için yatırımlar yaptıklarını ve bu yolda ilerleme de önemli adımlar kat ettiklerini söyledi. Hedeflere ulaşılması için üretilen ürünlerin taşına bilmesi için karayollarının yanı sıra demiryolunda da yatırımların yapılması gerektiğin ifade eden Özdebir, “Karayolu taşımacılığına bir alternatif olarak demiryolu taşımacılığını cazip hale getirmeyi kendimize bir hedef olarak seçtik. 2009 yılında yaşanan kriz nedeniyle demiryolu yatırımları projesini biraz geciktirdik. Ama bugün buradan tren kaldıra bilecek seviyeye geldik. Bu trenlerin sayısını daha fazla attırmayı daha öncede düşünüyorduk. Fakat demiryolu maliyetlerinin fazla olması, bu taşımacılıkta yaşanan rekabeti ele alındığı bunda başarılı olamadık. Daha sonra biz kendi ekibimizi kurmak suretiyle bu yolu biz açabilir miyiz diye kapıdan kapıya nakliyeyi yapacak şekilde bir organizasyon kurduk. Kar amacı gütmeyen organize sanayi bölgesinin kendi organizasyonuyla artık bundan sonra hedefimiz Mersin’e ve İzmir’e düzenli tren seferlerini yapmak” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından makinist şapkası takarak lokomotifin başına geçen Ekonomi Bakanı Çağlayan, ilk ihracat trenini hareket ettirdi. Alkışlar arasında treni hareket ettiren Çağlayan, camdan el salladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz