HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İlk kök hücre ameliyatında kobay iddiası

GAZİANTEP (İHA) - Türkiye'de ilk kez bir şeker hastasına kök hücre ameliyatı yapılan Gaziantep'te, ameliyat edilen hasta, kobay olarak kullanıldığını ve eskisinden daha kötü durumda olduğunu iddia etti.

Gaziantepli Hüseyin Sökmen (50), Türkiye'de ilk kez bir şeker hastasına yapılan kök hücre ameliyatında kendisinin kobay olarak kullanıldığını ileri sürdü. Sökmen, kendisinin o dönemde yürüyemez durumda olmadığını belirterek, "Ameliyattan sonra doktorun yaptığı açıklamalarda benim yürüyemez durumda olduğum ve bacaklarımın kesileceği söylenmiş. Halbuki öyle bir durum yoktu. Ben bir inşaatta bekçilik yapıyordum ve 6., 7. katlara çıkarak inşaatı suluyordum. Bana o zaman benden kan alınacağı ve alınan kanın İngiltere'ye gönderilip temizlendikten sonra ameliyat edileceğim ve iyileşeceğim söylenmişti. Ama iyileşmedim ve eskisinden daha kötü durumdayım. Eskiden yürüyebiliyordum, şimdi ise yürümekte güçlük çekiyorum" dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Turgut Kırkgöz hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu kaydeden Sökmen, "Ben kobay olarak kullanıldım. Böyle bir şey dünyada ilk kez benim üzerimde denenmiş. Beni kobay olarak kullanan doktorlar için suç duyurusunda bulundum. Suç duyurusunda bulunduktan sonra Dr. Kırkgöz, beni suç duyurusunu geri çekmem için tehdit etti. Kendisi hakkında gazetecilere açıklama yapmam durumunda benim için iyi olmayacağını söyledi. Konunun araştırılması için Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı'na da mektup gönderdim" diye konuştu.

"4 AYDIR KONTROLÜMDE DEĞİL"

Kök hücre ameliyatını gerçekleştiren Dr. Turgut Kırkgöz, kendisini savunarak hastanın 4 aydır kendi kontrolünde olmadığını söyledi. Kırkgöz, "Kök hücre naklini gerçekleştirdiğimizde, biz kendisine 'Şeker hastalığını yok edeceğiz' taahhüdünde bulunmadık. Sadece yaralarını iyileştirebileceğimizi söyledik. Uzun tedavi süreci vardı. 3.5-4 ay hastanede tedavisini sürdürdük. Tedavi sürecinde kendisine maddi anlamda esneklik de sağladık. Ondan sonraki süreçte, yine bizim kontrolümüzde olmak şartıyla hastaneden taburcu ederek, evinde tedavisini sürdürmeye karar verdik. Bu süre içerisinde yaralarının yüzde 80-90'ının iyileştiği sabittir. Ancak daha sonra hasta, kontrolümüzde olmadı. Tedavi yarıda kaldı" şeklinde konuştu.

Dr. Turgut Kırkgöz, hastanın psikolojik sorunları da bulunduğunu iddia ederek, hukuki süreçte, kendisinin muvaffakiyetini ve tedavi sürecinde yapılan tüm işlemleri ispatlama şansına sahip olduklarını sözlerine ekledi.

3 yıl önce şeker hastalığından dolayı sağ ayak baş parmağı kesilen Hüseyin Sökmen'in, sol bacağında kan dolaşımının durması üzerine Gaziantep SSK Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Turgut Kırkgöz, Sökmen'in ayağı kesilmeden kök hücre nakli ile ameliyat edilmesi için merkezi Hollanda'da bulunan Celles 4 Health Laboratuar'ı ile temas kurmuş, Hollanda'daki laboratuvarın sahibi Dr. Carnellis Kleinbloesem, kök hücre nakli için Gaziantep'e gelmiş ve şeker hastası Sökmen, Dr. Kleinbloesem başkanlığındaki Gaziantep SSK, Mersin ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakülteleri hastanelerinde görevli 12 doktor tarafından 2004 Aralık ayı içerisinde ücretsiz olarak ameliyat edilmişti.

En Çok Aranan Haberler