Hristiyanlar için hac yeri olarak kabul edilen ve ilk mağara kilise olma özelliği taşıyan St. Pierre Kilisesi'ndeki restorasyon çalışmalarıyla kilisenin üstündeki kayalar sabitlenecek.
Habibi Neccar Dağı eteklerinde yer alan ve MS 30'lu yıllarda, Hz. İsa'ya inananların gizlice buluştukları yer olarak bilinen kilise, kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde, 9,5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğindeki mağaradan oluşuyor.
Üzerinde yer alan kayaların hem kilise hem de burayı ziyaret edenler açısından tehdit oluşturması nedeniyle başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.
St. Pierre Kilisesi'nin, restorasyon çalışmaları kapsamında, üzerinde yer alan kayaların bir kısmının kafesleme yöntemiyle cıvatayla sabitleneceği, tehdit oluşturanların ise kaldırılacağı bildirildi.
Antakya Arkeoloji Müzesi Müdürü Özcan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İl Özel İdaresi'nin girişimleriyle St. Pierre Kilisesi'nde restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları başlatıldığını hatırlattı.
St. Pierre Kilisesi'nin tarihte birçok kez restore edildiğine işaret eden Şimşek, şu bilgileri verdi:
"MS 39-41 yılları arasında Aziz Petrus, kiliseye gelerek Hristiyanlığı yaymıştır. Kilise, 11. yüzyılda Bizanslar tarafından restore edildi. 1860'lı yıllarda İtalyan Kapuçin rahipleri tarafından tekrar restore edilen kilise, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İl Özel İdaresinin başlattığı çalışmayla yeniden restore ediliyor. Kilisenin yıpranan yerlerinin yenilenmesi, tehdit oluşturan kaya parçalarının yerinden sökülerek daha güvenli bir hale gelmesi sağlanacak."
-Mozaikler de gün yüzüne çıkarılacak-
Dünyanın ilk katedrali olarak da kabul edilen kilisenin Hristiyanlar için çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Şimşek, 4. Paul tarafından hac yeri olarak kabul edilen mağarada, her yıl 29 Haziran'da Katolik Kilisesi tarafından ayin düzenlendiğini ve bu ayine Vatikan'dan temsilcilerin de katıldığını kaydetti.
Kentin turizmi açısından çok önemli bir öneme sahip olan kilisenin restorasyonuyla ününün daha da artacağını belirten Şimşek, çalışma kapsamında üzerinde yer alan kayaların yanı sıra kilise içeresindeki mozaiklerin de ortaya çıkarılacağını bildirdi.
Şimşek, kilisenin ön tarafına üç katlı hizmet binası yapılacağını ve burada kafeterya, dinlenme salonlarının yer alacağını kaydetti.
Restorasyon çalışmalarının temmuz ayı sonunda tamamlanmasının planlandığını dile getiren Özcan Şimşek, kilise sayesinde kente çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçinin geleceğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz