Ülke genelinde dün yapılan milletvekili genel seçiminin ardından oluşan 23. Dönem Parlamentosunun, 3 Ağustos Cuma günü toplanması bekleniyor.
YSK, genel seçim kesin sonuçlarını 1 haftaya kadar açıklayacak. Sonuçların, 7. gün olan 29 Temmuz Pazar günü açıklanması halinde, bu tarihi takip eden 5. günde, yani 3 Ağustos Cuma günü, TBMM Genel Kurulunun toplanabileceği belirtiliyor. Ancak YSK'nın, kesin sonuçları daha erken açıklaması halinde, bu tarih öne alınabilecek.
Genel Kurul, en yaşlı üye sıfatını taşıyan, 83 yaşındaki CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ başkanlığında toplanacak. Elekdağ'ın görev süresi, yeni başkan seçilinceye kadar devam edecek.
İlk birleşimde milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecekler. Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında ant içecekler.
Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak; ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.
Meclis başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte 2'sinin oyu, üçüncü oylamada salt çoğunluk aranacak.
Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.
YENİ DÖNEMDE 313 YENİ İSİM
237 milletvekilinin yeniden seçildiği parlamentoda 313 yeni isim görev yapacak.
AA muhabirlerinin resmi olmayan seçim sonuçlarından yaptığı derlemelere göre, dün yapılan seçimlerde AK Parti 340, CHP 112, MHP 71 milletvekili çıkarırken, bağımsızlardan da 27 isim milletvekili olarak seçilmeyi başardı.
AK Parti milletvekillerinden 180'i yeniden seçilmeyi başarırken 160 kişi yeni isimlerden oluştu. CHP'de ise geçen dönemde yer alan 57 milletvekiline karşın 55 yeni milletvekili TBMM'ye girdi. Geçen dönem Meclis'te yer almayan MHP'nin listesinde seçilen 71 kişi ile bağımsız adaylardan 27 kişi de Meclis'in yeni simaları arasında bulunuyor.
23. Dönem TBMM'de 550 kişilik sandalye sayısının 48'i (yüzde 8.7) kadın milletvekillerinden oluşacak.
Kadın milletvekillerinin partilere göre dağılımında ise 28 kişiyle AK Parti ilk sırada yer alıyor. 340 sandalyeye sahip olması beklenen bu partinin grubundaki kadın vekil oranı ise yüzde 8.2 oldu. CHP ise 10 kadın milletvekili ile ikinci sırada yer alıyor. 112 sandalyeye sahip CHP'deki kadın milletvekili oranı, yüzde 8.9... Bağımsız adaylardan 8 kadın TBMM'ye girmeyi başarırken, MHP'de de 2 kadın milletvekili yeni dönem TBMM'de görev yapacak.
22. Dönem TBMM'de 24 kadın milletvekili yer alıyordu.
AA