YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İlkadım 2019 Eğitim Vizyonu

Samsun İlkadım Kaymakamlığı tarafından düzenlenen, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen “İlkadım 2019 Eğitim...

Samsun İlkadım Kaymakamlığı tarafından düzenlenen, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen “İlkadım 2019 Eğitim Vizyonu Çalıştayı” başladı.

Amisos Hotel’de düzenlenen çalıştaya Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Canik Kaymakamı Abdullah Kalkan, OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cevdet Yılmaz, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

İki gün sürecek olan çalıştayın açılış konuşmasını yapan İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu, “İlkadım ilçemizde 62 bin 262 öğrenci, bin 702 derslin, 3 bin 871 eğitim çalışanı, 211 resmi ve özel okul ve kurumlarla eğitim öğretim faaliyetlerimiz 2012 - 2013 eğitim öğretim yılında devam etmektedir. İlçemizde eğitimin kalitesini arttırmaya yönelik, öğrencilerimizi başarıya taşıyacak, sorunların çözümüne yönelik tartışmaları konuşup karara bağlanacağı eğitim çalıştayı ‘Samsun 2019 Eğitim Vizyonu’ kapsamında Samsun Valiliğimizin başlatmış olduğu, OMÜ, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi işbirliği ile yürütülmekte olan 2019 eğitim vizyonu kapsamında çalıştayımız hazırlanmıştır. Çalıştayımızın konu başlıkları eğitim uygulamaları, öğrenci ve veliler, eğitim personeli ve eğitim ortamı konu başlıklarında ve 175 katılımcının katılacağı içerisinde öğrencilerin, il eğitim denetenlerimiz, OMÜ eğitim akademisyenleri, milli eğitim yöneticilerimiz, yerel yöneticiler olarak belediyelerimiz, muhtarlıklarımız, STK olarak dernek temsilcileri, kent konseyi temsilcileri, kadın çalışma girişimi üyelerinden oluşmaktadır” dedi.

Çalıştay hakkında bilgi veren İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, “2 gün boyunca İlkadım’ın eğitimini masaya yatıracağız. Burada adımlar atılacak, eğitim konuşulacak ve somut rakamlarla geldiğimiz ve gelmekte olacağımız seviyeler konuşulacak. Kendi iş dinamikleri olan kaynak ve potansiyelleriyle harekete geçen, bölgesinde merkez hatta uluslararası hinterlantta merkez arayışında olan Samsun’da yaşıyoruz. Samsun eğitimi, tarımı, sağlığı, turizmi, ticareti, sanayisi gibi belirlediği öncelikli alanlarında kalkınma mücadelesi vermektedir. Bizlerde bu kalkınma mücadelesinin eğitim ayağı olan aktörleriyiz. Dünya biliyor ki kalkınmanın temeli insandır. İnsan kalkınmada bir güç ise onun yetişmesi lazım. Kentimizin 300 bin nüfuslu İlkadım ilçemizin yaklaşık 150 bin nüfusu eğitim ile tanışmakta ve eğitim almaktadır. Bu anlamda Samsun’un bir eğitim şehridir iddiasında bulunabiliriz. Artık eğitimde proje tabanlı eğitim anlayışı dünyada hakim ve ülkemizde de bu anlayış giderek artıyor. 2012 yılı netleşen rakamlarında göre İlkadım ilçesinde proje tabanlı eğitimde 20 öğrenciye 1 proje düşmektedir. Gelişmiş ülkelerin 8 - 10 arasında olduğu dikkate alınırsa bu ilçemizde çok geridir” diye konuştu.

Çalıştayın faydalı olacağını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, “Sorunların yerinde çözülebileceğini düşünüyorum. Bir öğrenci 5 soru yapıyorsa ve çalıştay sonrası da bunu 6’ya çıkartırsak bu bir başarıdır. Bunun yanında bir çocuk annesine ve babasına karşı daha çok saygı gösteriyor ve bunu yapabiliyorsa buda bir başarıdır. Günümüzde yapılanlar ölçülüyor. Şuanda bizde eğitim denetmenleri var. 6 ay önce geldiler ve istatistikleri aldılar. Artık yaptığımız her şey ölçülüyor” şeklinde konuştu.

Eğitimin bir bütün olduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Sadece öğretmeni değil, öğrencisi, velisi ve eğitimin alt yapısı olan okullarla ilgili olarak da birçok sorunu vardır. İnsan bu dünyaya gelmekle insan olma sürecini tamamlamış olmuyor. İnsan hayatı boyunca başka bir şey olmak için, daha iyi bir insan olmak için ve kendisini geliştirmek için mücadele veriyor. Bu mücadelenin sonucunda ya insanlaşıyor ya da başaramamış bir şekilde hayatını sonlandırıyor. Biz bugün burada insanın insan olma mücadelesine katkı veren bir çabanın içersindeyiz. Türkiye büyük bir ülke. Büyük ülke olduğun içinde büyük sorunları var. Dolayısıyla eğitiminin de sorunları büyük. İkili öğretimden kurtulmanın elzem olduğuna inanıyorum. Bazen ben 6.30’da erken çıkarın evden. Saat 07.30 gibi sırtında kocaman çantasıyla okula giden çocuklar görüyorum. O saatlerde birçok arkadaşlarımız evinde uyurken, o yavrucuklar okullarına gidiyor. Bunlar o çocuğa büyük bir eziyet diye düşünüyorum. İkili öğretim yerine tekli öğretim olmasını isterim. Samsun’un en önemli sorunu olan okullaşma dersliklerdeki öğrenci sayısının azaltılmasıyla ilgili son 10 yıl içersinde çok mücadeleler verdik. Bizde bu konuda çok çalıştık. Ama MEB biraz Ankara merkezli çalışıyor. MEB bünyesindeki inşaat ve okullaşmayla ilgili birimin taşrada ve Anadolu şehirleri üzerindeki yerel yönetimlerle olan diyalog ve işbirliği anlayışında bir takım eksiklikler olduğunu gördüm” ifadelerini kullandı.

Eğitimdeki okullaşma oranlarında bazı bölümlerde istenilen noktalarda olmadığının altını çizen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Eğitimde okullaşma oranlarımızda, okul öncesinde, ilköğretimde ve ortaöğretimde henüz arzu ettiğimiz noktada bazı bölümlerde değiliz. Okul öncesinde ve ortaöğretimdeki okullaşma oranımız Türkiye ortalamasının üstünde olsa bile tatmin edici anlamda bizi henüz o noktaya taşımıyor. Okul öncesinde ve ortaöğretimde okullaşma oranlarımızı daha üst noktalara taşımak mecburiyetindeyiz. Özellikle ilçe milli eğitim müdürlerimiz, şube müdürlerimiz, okul müdürlerimiz bu konuda büyük bir duyarlılık içersinde olmak mecburiyetindedir. Kendi sorumluluk alanlarında okul müdürlerimizin okula öğrenci alınan mahalleler bazında okul çağında olup okula devam etmeyen öğrenci kalmayıncaya kadar bu çalışmalarını büyük bir titizlik içersinde sürdürmelerini bekliyorum. Okul çağında olup, okula devam etmeyen öğrencimiz varsa bu bizi rahatsız etmeli, uykumuzu kaçırmalıdır. O çocuğumuzu biz okula almadığımızda bunun sorumluluğu bunun bizlere, topluma, devlete olan yükünün önümüzdeki yıllarda çok daha ağır olacağını bilmeliyiz. Özellikle okullaşma oranı konusunda üzerinde hassasiyetle durduğumuz bu çalışmada önemli mesafeler Samsun genelinde aldık” dedi.

İlköğretimi bitiren çocukların ortaöğretime devam etmeleri noktasında eksikliklerin olduğunu belirten Vali Aksoy şöyle konuştu: “Bu eksikliğimizde özellikle kız çocuklarımızın liseye devam konusundaki rakamsal bazda baktığımızdaki yetersizliğimizdir. Okul çağında olup, liseye devam etmesi gereken bütün öğrencilerimizi okullara almak durumundayız. Bunlarla tek tek görüşerek ve ikna ederek bunları mutlaka okullara almak durumundayız. İlköğretimi bitirmiş kız veya erkek liseye devam edilmemesini biz Samsun gibi bir kentte kabul etmemiz mümkün değildir. Okumaz yazmazlarımız bugün itibariyle artık kalmamalı. Bölgemizde okumaz yazmaz insanımız varsa biz bunu okuryazar hale getirmek durumundayız. Öğretmen ve derslik sorunumuz yok. Sadece o kişilere ulaşıp okullaşma anlamında bir eğitime tabi tutmamız gerekiyor. Bu konuda birçok gayretler gösterildi ama henüz Samsun’da yüzde 100’lere çıkabilmiş değiliz.”

İlkadım 2019 Eğitim Vizyonu

Samsun İlkadım Kaymakamlığı tarafından düzenlenen, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen “İlkadım 2019 Eğitim...

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler