Samsun Diş hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, Türkiye’de yaklaşık olarak 3 bin sahte diş hekimi olduğunu ileri sürerek, yıllar öncesinden mezun olmuş bazı diş hekimlerinin, diplomalarını sahte diş hekimlerine kiraladıklarını iddia etti.
Sahte diş hekimliği sorununun maalesef yıllardır çözülemediğini belirten Samsun Dişhekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, “Çözülememesinin en büyük nedeni ağız diş sağlığın genel sağlıktan sayılmadığıdır. Yani genel sağlıkla ilgili şeyleri özel kurumlardan bu hizmetlerin satın alındığı halde ağız diş sağlığı bundan ayrı tutuluyor. Maalesef halkımızın büyük bir kısmı ağış ve diş sağlığına önem vermedikleri için, bu arayışlarına ekonomik yönden daha ucuz olduğu için sahte diş hekimlerine doğru yönlendirmeler oluyor. Bunlar üzücüdür. Çocuklarını buraya getiren insanlarımız var. Maalesef bu yönde çalışmalar yetersiz. İl Sağlık Müdürlükleri genelde özel sağlık kuruluşlarını her 6 ayda bir denetim yaparlar. Hatta bizler de sıkı bir denetimden geçtik. Ama sahte diş hekimleri ile ilgili sıkı bir denetime şahit olmadık. Halbuki bunları tespit etmek çok zor değil. Günümüzde bunlar gizli de çalışmıyor” dedi.
Sahte diş hekimlerinin bazı gerçek diş hekimlerinin diplomaları altında çalıştığını ifade eden İlker, “Sahte diş hekimlerin birçoğu da kendini yasal bir zemine oturtmak için diş hekimliğinden çok ileriye gidememiş, mesleğini ifa edemeyen bazı diş hekimlerimizin diplomalarını kullanmaktadırlar. Bu da çok büyük bir sorundur. Aslında bunda da bir reform yapılmalıdır. Yani belli bir yaşın üzerinde diş hekimliği hizmetlerini yapamayan diş hekimlerini bence diplomalarını feshetmek lazım. Yıllar öncesinden mezun olmuş bazı diş hekimleri, meslekle hiç ilgisi kalmamış doğru dürüst mesleğini icra edemeyenler diplomalarını sahte diş hekimlerine kiralayıp, bu sahte diş hekimleri de bu diplomalar altında çalışanlar var. Biz bunların bir kısmını biliyoruz. Son yaptığımız yönetim kurulu toplantısında bunlarla mücadele etme kararı aldık. Biz mesleğin onurunu ve kirlenmesini önlemek için bu hizmetleri yapıyoruz. Yoksa bu görev aslında sağlık müdürlüklerin, savcılıkların yani yasa uygulayıcıların görevidir. Bizim bu konuda ne yetkimiz var ne de bu konuda bize verilmiş bir görev var. Biz mesleğimizin kirlenmesini önlemek ve halkın sağlığını düşündüğümüz için diş hekimleri olarak bu sahte diş hekimleri ile mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.
Türkiye’de yaklaşık olarak 3 bin sahte diş hekimi olduğunu iddia eden İlker, “Sahte diş hekimlerine 3 yıla kadar ceza verilmektedir. Yasalar gayet yerinde ama bunları uygulamak, tespit etmek ve savcılığa intikal ettirmek gerekir. Korsan taksiciliği önlemek için düzenlenen yeni yasa bize de uygulansa sahte diş hekimleri tamamen silinmiş olur. Oda olarak biz önümüzdeki dönemde sahte diş hekimleri ile ilgili bir mücadele içersine gireceğiz. Bu konuda öncelikle İl Sağlık Müdürlüğümüz ile görüşüp desteklerini alacağız. Yasal zemin üzerinde halkımızın sağlığı için ne gerekiyorsa yapacağız” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz