ANKARA (İHA) - İlköğretim müfradatı değişikliği çalışmalarında son rötuşlar yapılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki hafta çalışmaların tamamlanması sonucu yeni müfredatla ilgili değişikliği kamuoyuna duyuracağı belirtiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nda uzmanlar tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan müfredat değişikliğinde kriter 'eğitim' değil, "öğretim" olacak. Uzmanlar, anlamsız ve gereksiz konuların ve bilgilerin verilmesi sonucu öğrenciyi ezbere iten ve sorgulatmayan eğitim metodunu terkederek, yeni müfredatta bu anlayışı ortadan kaldırıyor. Değişiklikte ilk göze çarpan öğrencinin kabiliyeti ve yeteneğinin hangi alan olduğunun tespit edilip rehberlik servisi tarafından öğrencinin ilköğretim 6.sınıftan itibaren ilgi duyduğu alana kanalize edilmesi olacak.
Bu doğrultuda öğrenci eğer müzik dersine ilgisi ve yeteneği varsa müzik ağırlık alana, sözel bilimlere ise sosyal ağırlıklı liselere veya soyut matematiğe ilgi duyuyorsa metamatik ağırlıklı ortaöğretim kurumlarına yönlendirilecek. Konuların içeriği daraltılacak, Dünyanın en büyük ırmağının uzunluğunun kaç metre olduğu gibi gereksiz bilgiler ve konular müfredattan ayıklanacak, öğrencilere somut, faydalı, pratik ve güncel hayatta işe yarar bilgiler verilecek. Öğrencinin seviyesine göre anlama ve kavramaya iten bir yöntemin rol oynacağı değişiklik önce 2004-2005 eğitim-öğretim yılında 6 pilot ilde sınırlı sayıda ilköğretim okulunda uygulamaya konulacak. Buralardan elde edilen veriler ışığında eksiklikler tespit edilip, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında genel uygulamaya geçilecek.
UZMANLAR EK MESAİ YAPIYOR Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile birlikte açıklayacağı yeni müfredat çalışmalarının sonlandırılması için uzmanlar, cumartesi ve pazar günleri ek mesai yaparak çalışıyor. Akadamik çevreden ve ilgili tüm kesimlerden görüşlerin alındığı ve önceki yıllarda önerilen ve ele alınan ancak uygulamaya girmeyen çalışmaların da gözönünde bulundurularak faydalanılan müfredat çalışmalarında ders kitaplarına yakın tarih konularına da yer veriliyor. Muhtıralar, ihtilaller gibi konular tarih kitaplarında yer alırken, matematikte konuların ele alınışında öğrencileri 'somut' ve uygulamaya iten yöntemlere yer veriliyor. Bu çerçevede bir üçgen konusu işlenirken öğrencinin belleğinde oluşması ve kalması için sınıflarda uygulamalı olarak öğrenciler üçgen oluşturarak ders yapılacak. Ezberciliğin ortadan kaldırılması için konuların seçiminde 'anlam, anlaşılabilen ve tasarlanabilen kavramlar' olduğuna dikkat edilecek. Türkçe dersinde daha çok dilin yapısını güçlendiren konulara öncelik tanınacak.
Yeni müfredat doğrultusunda Alevilik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında yer alacak. Öğrenciler bu derste tüm kültürleri görerek diğer dinler hakkında bilgi sahibi olacaklar. Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı bu sene ilköğretime yönelik olan müfredat değişikliğini önümüzdeki yıllardan itibaren genel ve mesleki liseleri de içine alacak şekilde genişletmeyi düşünüyor. Bu çerçevede Meslek liselerinde uygulamaya dönük olarak iş adamlarının tecrübelerinden faydalanılacak. Esnaf odaları, ticaret oda başkanları ile ticaret, sanayi ve endüstrinin içinde olan etkili ve yetkili kişiler, öğrencilere ders vererek tecrübelerini aktaracaklar.