MERSİN (İHA) - Mersin'in Tarsus İlçesi'nde, ilkokul mezunu kepçe operatörü bir köylü, hurdalıktan topladığı malzemelerden oluşturduğu düzenekte hidrojen ve oksijeni ayrıştırmak suretiyle sudan likit gaz üretmeyi başardı. Mucit köylü, yaptığı düzeneğin geliştirilerek pek çok sahada kullanılabileceğini belirterek buluşunun "Bilim adamlarının 50 yıllık çalışmasına bedel" olduğunu söyledi.
Tarsus'a 30 kilometre uzaklıktaki Hacıhamzalı Köyü'nde ikamet eden 40 yaşındaki Yüksel Güzel, asıl işinin kepçe operatörlüğü olduğunu söyledi. Güzel, ilkokul mezunu olmasına rağmen bu merakının çok kitap okumaktan ve araştırmacı bir kişi olmasından ileri geldiğini anlattı. Güzel, yaptığı düzenek ile önce sudaki oksijen ile hidrojeni sudan ayrıştırarak sıvı hidrojen elde ettiğini, daha sonra ayrıştırdığı hidrojen ve oksijeni birleştirmek suretiyle de likit gaz elde ettiğini söyledi. Yaklaşık 2 yıl süren deney çalışmaları sonucu elde ettiği buluşun bilim adamlarının 50 yıllık çalışmasına bedel olduğunu ve enerji sektöründe çığır açacağını savunan Güzel, "Çalışmamda güneş sisteminin dinamiklerinden esinlenerek yola çıktım. Çünkü Güneş sisteminin dinamiklerini kullanmadan birleşmeyi sağlayamıyordum. Asıl amacım bütün atıkların enerjiye dönüştürülebileceğini göstermekti. Suyun da enerjiye dönüştüğünü anladım. Sistem geliştirildiği takdirde bütün atıklar enerjiye dönüştürülebilir" dedi.
Hurdalıklardan topladığı malzemeler ile bu sistemi 2 yılda tamamlayabildiğinin altını çizen Güzel, "Yaptığım deneyler ile bu sistem bana 8 milyar liraya mal oldu. Bu sistemi şimdi yapmış olsam 600 milyona mal edebilirim. Düzeneğe bir defa enerji veriyoruz. Daha sonra enerjiye ihtiyaç duymuyoruz. Dünyada kullanılan nükleer enerji, bölünme enerjisi üzerine kurulu. Fakat ben sistemde Füzyon enerjisini kullandım. Şu anda düzenek tam olmadığı için enerji vermek zorundayım. Fakat ilerde sistem tamamlandığı zaman enerjiye gerek duyulmayacak. Sadece sistemi tetiklemek için bir defa enerji verilecek. Sağlanan döngü ile sistem enerjisini kendisi sağlayacak. Bu haliyle saatte 20 litre likit gaz üretebiliyorum. Bu sistemi yapmadaki amacım ise bunun yapılabilirliğini ortaya koymaktır. Bilim adamları bu sistemin 50 yıl sonra bulacaktı. Ama ben onlardan önce buldum. Anlattığım bu ifadeleri bilim adamları daha iyi anlayacaktır" şeklinde konuştu.
Güzel yaptığı sistemi anlattıktan sonra düzenekten sarkıttığı bir hortumdan çıkan gazı ateşleyerek yanmasını sağladı. Çıkan gaz uzun süre yandı.
Yüksel Güzel'in komşusu Mustafa Kartal ise" 2 yıldır Yüksel'in çalışmalarını yakından takip ediyordum. Evinin damında sürekli bu sistem üzerinde çalışma yapıyordu. Bize böyle bir şey yapacağını söyleyince biz saçmaladığını düşünüyorduk. Bu gün bu sistemin çalıştığını görünce
hayrete düştük" dedi.