ANKARA (CİHAN)- Eğitim Bir Sen'in araştırmasına göre, bir öğrenci için, okul öncesi eğitimden ortaokulun sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 13 bin 342 TL harcama yapılıyor. İlkokula başlayan bir öğrenci için 575 lira harcama yapılması gerekiyor.
Yaklaşık 17 milyon öğrenci için 2013-2014 öğretim dönemi 16 Eylül'de başlayacak. Eğitim Bir Sen'den yapılan yazılı açıklamada, sendikanın Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM) tarafından öğrencilerin okula başlangıç masrafları ile ilgili bir araştırma yapıldığı belirtildi. Araştırmaya göre, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için başlangıç masrafı olarak ortalama 345 TL, ilkokula başlayan bir öğrenci için 575 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 588 TL, ortaöğretime (lise) başlayan bir öğrenci için ise 685 TL harcama yapılması gerekiyor.
SERBEST KIYAFETLE İLKOKULLARDA BAŞLANGIÇ MASRAFI 440 TL
Serbest kıyafet uygulamasına geçecek okullardaki öğrencilerin başlangıç masrafları düşüyor. Araştırmaya göre serbest kıyafet uygulamasına geçecek olan ilkokula başlayan bir öğrenci için 440 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 453 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 485 TL harcama yapılması gerekiyor. Buna göre, üniforma giyme zorunluluğu olan okullarla mukayese edildiğinde velinin 135 TL ile 200 TL arasında kazancı olacak.
Bir öğrenci için okul öncesi eğitimden ortaokulun sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 13 bin 342 TL harcama yapılıyor. Söz konusu rakam, ayda ortalama 124 TL olarak veliye yansıyor. Ortaöğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 6 bin 250 TL, ayda ise ortalama 130 TL harcama yapılırken, öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 249 TL, ortaöğretimde 280 TL'ye çıkıyor. Bu masraflara okul servisi de eklendiğinde, okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 249 TL'den 395 TL'ye, ortaöğretimde ise 280 TL'den 421 TL'ye çıkıyor.
Veli, çocuğunu sınavlara hazırlık için dershaneye gönderdiği takdirde ise, maliyetler daha da artıyor; okul öncesi eğitim ile ilköğretimde aylık ortalama 453 TL, ortaöğretimde aylık ortalama 681 TL masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor. Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisine maliyeti ise aylık ortalama 126 TL olarak yansıyor. Yapılan araştırma sonucunda 2012-2013 öğretim dönemi başında hesaplanan rakam 112 TL iken, bu yıl yüzde 12,1 oranında 14 TL'lik bir artış göstererek 126 TL'ye yükseldi.
HER ÇOCUK İÇİN EN AZ 124 LİRA YARDIM YAPILMALI
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, çocuğu ilköğretime giden memurlar için, maaşlarında yer alan 6 yaş üstü çocuk yardımının en az 124 TL'ye çıkarılması gerektiğini söyledi. Gelir düzeyi düşük olan ailelere ise ilköğretime giden her çocuğu için devlet en az 124 TL yardım yapması gerektiğini dile getiren Özer, "Milli Eğitim Bakanlığı, okullara belli bir bütçe ayırarak, okullarda öğrencilerden sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için para alınmasının önüne geçmelidir. Zaten öğrencinin eğitim giderleri veliye büyük yük olmaktadır. Okullardaki aidat, sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi harcamaların da velilerden alınması bu yükü iyice artırmaktadır. Serbest kıyafet uygulamasına geçmeyecek okullarda çocuğu okuyan velinin her yıl üniforma alma zorunluluğu olduğundan dolayı, üniforma veliye ek bir yük daha getirmektedir. Bireylerin eğitim giderlerini devletin karşılaması gereklidir. Bu, anayasal bir zorunluluktur. En büyük yatırımın, çocuklarımıza yapılan yatırım olduğu unutulmamalıdır.” diye konuştu.