HABER

İller Bankası'nın sermayesi 9 milyar TL'ye çıkarıldı

ANKARA (ANKA) – İller Bankası'nın sermayesi 9 milyar TL'ye çıkarıldı. İller Bankası'nın Genel Kurulca onanan bilançosunda yer alan safi kazancın yüzde 10'u adi ihtiyat akçesine, yüzde 30'u köy sermayesi payı olarak sermaye hesabına ayrılırken, yüzde 60'ı köyler ve nüfusu 10 binin altında olan belediyelerin altyapı yatırımları ile köyler ve nüfusu 100 bine kadar olan belediyelerin harita, imar planı, içme suyu gibi kentsel altyapı projelendirme hizmetlerinin finansmanına ayrılacak.

İller Bankası Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre İller Bankası'nın sermayesi 9 milyar TL'ye yükseltildi. Bakanlar Kurulu'na İller Bankası'nın sermayesini 15 milyar TL'ye kadar artırılması yetkisi verildi. Yönetmelikle daha önce Devlet Planlama Teşkilatı tarafından her yıl hazırlanan ve Bakanlar Kurulu kararı eki olarak yayımlanan "yatırım programı" tanımı, "yatırım ve finansman programı" olarak değiştirilip,"Bankanın müteakip yılda yürüteceği veya finansmanını sağlayacağı her türlü yapımla ilgili yatırımı anlamına gelen yeni bir yorum getirildi. 7'inci maddede yapılan değişikliklerle İller Bankası, ortaklık payını cari yıl içerisinde ortak idarelerin yasal paylarından tahsil edebileceği gibi, ortaklık payının ortak idareler tarafından doğrudan da Banka hesabına yatırılabilmesi söz konusu olacak. Cari yıl içerisinde tahsil edilemeyen miktar yıl sonunda kapitalize edilerek müteakip yıllarda tahsil edilebilecek. Ayrıca sermaye paylarını ödemeyen ve kesin hesap cetvellerini üç yıl boyunca göndermeyen ortak idareler adına tahmini matrah üzerinden, bankaca yapılan işlemler Yönetim Kurulu kararı ile kesin tahakkuk olarak kabul edilecek.

Önceki yönetmelikle, bankaca tahsis edilen uzun vadeli krediler için kredi onay tarihinden itibaren başlamak ve süresi üç yılı geçmemek üzere faiz ödemeli, anapara geri ödemesiz dönem öngörülürken, yapılan değişiklikle "3 yılı geçmemek" ibaresi, "yönetim kurulunca belirlenmek" olarak değiştirildi. Bu kredilere ait faizlerin, yatırıma ait ödemelerin yapıldığı tarih valör alınarak, kalan vadeye yayılmak suretiyle tahsil edilmesi öngörüldü. Ayrıca, ortak idarelere yurt dışından veya yurt içinden diğer finans kuruluşlarından Bankaca veya Hazinece bulunan ya da ortak idarelerin kendi imkânlarıyla buldukları kredilere kefillik veya aracılık edildiğinde; kredilerde uygulanacak faiz ve komisyon kredi anlaşmalarında belirtilen şartlar ve banka yönetim kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda belirlenecek. Yönetmelikte yapılan değişiklikle "Mevduat kabul ve verilen" ibaresi "verilen" şeklinde değiştirildi.

Yönetmelikle Genel Kurul tarafından onanan bilançoya göre ortaya çıkan safi kazancın yüzde 60'ının ne şekilde dağıtılacağının usul ve esaslarını belirleme yetkisi Yönetim Kurulu'na verildi.
Genel Kurul tarafından onanan bilançoya göre meydana çıkan safi kazancın yüzde 10'u adi ihtiyat akçesine, yüzde 30'u köy sermayesi payı olarak, sermaye hesabına, yüzde 60'ı köyler ve nüfusu 10 binin altında olan belediyelerin içme suyu, atık su, katı atık ve benzer kentsel altyapı tesislerinin yapımının finansmanı ile köyler ve nüfusu 100 bine kadar olan belediyelerin harita, imar planı, içme suyu, atık su, katı atık, kent bilgi sistemi ve benzeri kentsel altyapı projelendirme hizmetlerinin finansmanına ayrılacak. Değiştirilen yönetmelikte safi kazançtan köylere ve nüfusu 10 binin altında olan belediyelere yüzde 60'lik bir kaynak aktarımı yer almıyordu.

En Çok Aranan Haberler