Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), çalışma yaşamında ayrımcılığın önlenmesine karşı bazı ilerlemelere rağmen, cinsiyete, ırka, dine, toplumsal kökene, göçmenliğe, yaşa, cinsel tercihe, özürlülüğe, HIV/AIDS hastası olup olmamaya bağlı ayrımcılığın tüm dünyada sürdüğünü bildirdi.
ILO tarafından "çalışma yaşamındaki eşitlik" konusunda hazırlanan raporda, Avrupa'daki işletmelerde kadınlarla erkeklerin ortalama saat başı brüt ücretleri arasında kadınlar aleyhine yüzde 15 fark bulunduğu bildirilen raporda, kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 56,6'ya ulaştığı ifade edildi. Raporda, iş gücüne katılım oranlarındaki kadın-erkek farkının tüm dünyada azaldığı, ancak kadınların iş gücüne katılım oranının Kuzey Amerika'da yüzde 71.1, AB'de yüzde 62, Doğu Asya ve Pasifik'te yüzde 61.2, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da ise yüzde 32 düzeyinde olduğuna dikkat çekildi.
Yasama organlarında, kamu kesiminde veya özel sektörde üst düzey görevlerde ayrımcı engellerin geriletildiği ancak kadınların bu tür görevlerde ortalama yüzde 28.3 ile azınlık oluşturduğuna işaret edildi.
Özürlü bir kişinin iş bulma şansının, özürlülüğün derecesi arttıkça azaldığı ifade edilen raporda, "Avrupa'da 16-64 yaş grubundan bir kişinin iş bulma şansı yüzde 66 iken orta derecede özürlü bir kişi için bu şans yüzde 47'ye, ileri derecede özürlü bir kişi için de yüzde 25'e düşmektedir" denildi.
Ayrımcılık kapsamındaki son zamanlarda görülen bir gelişmenin de "belirli hastalıkların ortaya çıkması açısından genetik yatkınlığı olan veya sağlıksız sayılan yaşam tarzlarını benimsemiş" kişileri cezalandırmaya yönelik tutumlar olduğu belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:
"Genetik bilimindeki hızlı gelişmeler ve ilgili yeni teknolojiler insanların genetik durumları hakkında bilgi sahibi olmayı daha da kolaylaştırmıştır. Genetik taramaların iş yeri açısından önemli sonuçlara yol açabildiği belirtilmektedir. Örneğin, işverenler, genetik durumu ileride belirli hastalıkların baş göstermesine yatkın kişilere karşı ayrımcı tutumlar sergileyebilmektedir. İş yerinde genetik ayrımcılık dünyada çeşitli mahkemelerce ortaya çıkarılmış ve karşı tutum sergilenmiştir."
AA