HABER

ILO raporunda Türkiye 3 madde ile yer aldı

Ankara - (AA) Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Uzmanlar Komitesi'nin 2007 raporunda Türkiye ile ilgili olarak üç sözleşmenin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan şikayetler yer aldı.

Raporda, "87 Sayılı Sendika Özgürlüğü ve Örgütlenme Hakkının Korunması Sözleşmesi" kapsamında Türkiye Kamu-Sen, DİSK ve lağvedilen Uluslararası Hür İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (ICFTU) şikayetlerine yer verildi.

Türkiye Kamu-Sen, "sendikal faaliyetlere hükümetin müdahalesi" iddiasıyla şikayette bulunurken, DİSK 2821 Sayılı Sendikalar Yasası ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası'nı değiştiren yasa taslaklarının "olumsuz yönleri hakkında" ILO'ya yorumunu iletti.

Raporda, komitenin, "hükümetin, sendika tüzüklerine müdahalesi, barışçıl gösteriler esnasında sendikacıların gözaltına alınmaları ve polis tarafından uygulanan şiddetle" ilgili olarak ICFTU'nun şikayeti ile hükümetin 19 Temmuz 2006 tarihli gözlemlerinin de dikkate alındığı bildirildi.

"Örgüt liderlerine ve üyelerine baskı yapılamaz. Hükümetin, bu prensiplere saygı gösterilmesini teminat altına alması gerekmektedir" ifadesine yer verilen raporda, hükümetin işçi ve memur sendikacılığıyla ilgili mevzuatı değiştirme çalışmaları ve sosyal ortaklarla yürüttüğü istişareleri komitenin "not ettiği" kaydedildi.

Raporda, "98 Sayılı Teşkilatlanma ve Kolektif Müzakere Hakkı Prensiplerinin Uygulanması Sözleşmesi" çerçevesinde Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası'ndaki işçi sendikalarının toplu iş sözleşmesi imzalayabilmeleri için gerekli olan "ikili baraja" dikkat çekilerek, DİSK'e bağlı Sosyal-İş ve Dev Sağlık-İş Sendikalarının işkolu barajı nedeniyle yaşadığı sorunlara yer verildi. DİSK'in, "81 Sayılı Sanayi ve Ticarette İş Teftişi Hakkındaki Milletlerarası Çalışma" sözleşmesi çerçevesinde iş müfettişlerinin örgütlenme hakkını dile getirdiği ve müfettiş sayısının artırılmasını istediği belirtilen raporda, Türk-İş'in iş müfettişlerinin, "gerekli ekipman ve ulaşım araçlarından yoksun çalıştıkları" yönündeki görüşüne yer verildi.

Aynı sözleşme çerçevesinde, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) ise "iş müfettişlerinin sayıların ve eğitimlerinin artırılmasını" istediği bildirildi.

En Çok Aranan Haberler