YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İlyada Destanı’nı Kumaşlara İşlediler

Çanakkale Kent Konseyi Boreas Kırkyama Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “İlyada Kırkyama Çanakkale Buluşması”nda İlyada Destanı’nın...

Çanakkale Kent Konseyi Boreas Kırkyama Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “İlyada Kırkyama Çanakkale Buluşması”nda İlyada Destanı’nın işlendiği kumaşlar sergilendi.

Çimenlik Kalesi Kale-i Sultaniye sergi salonunda İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Kocaeli, Konya ve Bursa'dan bayanların katılımlarıyla kırkyama eserleri yarıştı ve sergilendi. Üç kategoride yapılan yarışmada, en çok ilgiyi Homeros’un ünlü eseri “İlyada”yı konu alan pano kategorisi gördü. Homeros’un yazdığı İlyada Destanı’nı kumaş ve iğne-iplikle resmetmeye çalıştıklarını söyleyen Boreas Kırkyama Çalışma Grubu’ndan Neşe Dinçel, ilgiden son derece memnun olduklarını belirtti. 685 eserin bulunduğu sergiyi yerli-yabancı çok sayıda ziyaretçinin gezdiğini söyleyen Dinçel, bu çalışmayı önümüzdeki yıl uluslararası hale getirmek istediklerini kaydetti.

Kırkyama sanatının Türklere özgü bir sanat olduğunu, ancak yurt dışında da uygulandığını ifade eden Dinçel, “İlyada Kırkyama Buluşması olarak bu sene ilki düzenleniyor. Önümüzdeki sene uluslararası hale getirmek için hazırlanıyoruz. Sadece ülkemizde değil, dünyanın çeşitli ülkelerinde de uygulanıyor. Kırkyama, kırkpare, yamalı bohça, kapitone ve patchwork adıyla anılıyor. Hangi isimle anılırsa anılsın ister artık kumaşlarla, ister yeni kumaşlarla, ister elle, ister makineyle dikilen bu zevkli hobiden yola çıkarak unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı öğretip kadınlarımıza çalışma alanı sağlamak asıl amacımız. Kadının sosyal alanda görünürlüğünü sağlamak. İleriki yıllarda kentimizde yorgan müzesi oluşturmak istiyoruz. Bunu da gelecek nesillere aktarmak için yapacağız. Bizim ülkemizden çıkıp doğan bu sanatı, Amerikalılar, patchwork adıyla tekrar bize dönüştürüyorlar. Bu sanatı yeniden hayata geçirmek asıl amacımız. Bu sanat çok eskiye dayanıyor. Orta Asya’dan çıkıp Türklerle birlikte Anadolu’ya geldi. Buradan da ipek ve baharat yolu aracılığıyla Avrupa’ya ve Amerika’ya yayılmış bir sanat. Herkesin İlyada’yı öğrenmesini amaçlıyoruz. Homeros’un yazdığı bu destanı bizde kumaş ve iğne iplikle resmetmek istiyoruz. Amacımız bu. İlgi oldukça fazla. Türkiye’nin çeşitli illerinden arkadaşlar yarışmamıza ilgi gösterdiler. Onların sayesinde bu oluşumu sağladık. Yarışma eserleri dışında 685 eser sergileniyor burada. Herkes hoşnut, memnun” dedi.

Çimenlik Kalesi’ndeki sergiyi gezenler, sergi alanındaki eğitmenler gözetiminde uygulama çalışmalarına da katılıyorlar. Burada oluşturulan eserler de sergide yer alıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler