Aydın’da istihdamın en yüksek olduğu sektörün imalat ve en çok işçi aranan sektöründe maden ocaklarında tahkimatçı olduğu belirtildi.
İŞKUR Aydın İl Müdürlüğü tarafından yürütülen “Aydın İşgücü Piyasası Talep Araştırması” tamamlandı. Araştırmanın Aydın ilinde işgücü profilini ortaya koyduğunu ifade eden İŞKUR Aydın İl Müdürü Zafer Alıcı, “İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Aydın ilinde işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2012 yılında işgücü piyasası talep araştırması yapılmıştır. Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Aydın genelinde işgücü istihdamının en yüksek olduğu sektör yüzde 35,1 oranı ile imalat sektörüdür. Bu oranı yüzde 15,7 ile Toptan ve Perakende Ticaret , yüzde 12,8 ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri ve yüzde 8,2 ile İnşaat sektörleri takip etmektedir. Buna karşın sektörel bazda işyeri sayılarına bakıldığında en yüksek Toptan ve Perakende Ticaret sektörüdür. Bunu İmalat ve İnşaat sektörlerindeki işyeri sayıları takip etmektedir” dedi.
Açık iş oranıyla ilgili verilerinde değerlendirildiğini ifade eden Alıcı, “Gelişmiş ülkelerce kabul gören bir gösterge olan ‘Açık iş Oranı’ artık İŞKUR’ un yapacağı çalışmalar sayesinde Türkiye genelinde ve 81 il bazında bir gösterge olarak kullanılabilecektir. Temel olarak, açık iş oranları işyerleri tarafından fiilen doldurulmak istenen ve bu doğrultuda gerekli girişimlerin yapıldığı pozisyonları göstermektedir. Açık işlerin, açık işler ile mevcut çalışanların sayısının toplamına bölünmesi ile elde edilen bir orandır” diye konuştu.
EN ÇOK TAHKİMATÇI ARANIYOR
Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Aydın genelinde açık iş oranının yüzde 3,2 olarak hesaplandığına işaret eden Alıcı, “Aydın ilimiz Türkiye geneli açık iş oranı olan yüzde 3,3 değerinin altında kalmıştır. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 13,9 ile Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe olduğu görülmektedir. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörünü yüzde 6,7’lik açık iş oranı ile Ulaştırma ve depolama sektörü ve yüzde 5,6’lık açık iş oranı ile Gayrimenkul faaliyetleri sektörü izlemektedir.
Meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranları; yüzde 4,4 ile Sanatkarlar ve İlgili İşlerde Çalışanlar, yüzde 3,9 Tesis ve Makine Operatörleri ve Montajcılar gruplarındadır. Birbirine yakın olan bu oranlar; meslek grubu itibariyle sırasıyla Madencilik ve taş ocakçılığı ve İmalat sektörlerinin açık iş oranları ile birebir örtüşmektedir” şeklinde konuştu.
İŞKUR İl Müdürü Alıcı; Aydın genelinde açık işlerin en fazla olduğu meslekleri ise şöyle sıraladı: Tahkimatçı-Maden Ocağı, Garson- Servis hizmetleri, Kaynakçı-Oksijen ve Elektrik, Satış Elemanı-Tanıtım ve CNC Tezgah Operatörü.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz