ANKARA (ANKA)- Borçlar Kanununda yapılacak değişiklik ile imam nikahlı eşlere tazminat yolunu açacak düzenleme TBMM de tartışılırken, Yargıtay geçtiğimiz aylarda verdiği bir kararla imam nikahlı eşin ‘müdahil' olmasına vize vermişti.
TBMM Adalet Komisyonu, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nda "Haksız fiilden doğan manevi tazminat" düzenleniyor ve hakime, sadece "ölüm" halinde değil "ağır bedensel zararlarda" da zarar görenin yakınlarına manevi tazminat ödenmesine karar verebilme olanağı tanınıyor. Borçlar Kanunu'nda yer alan "zarar gören veya ölenin ailesi" ile sınırlı olan tazminatın kapsamını genişleten tasarıda, "Ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun miktar paranın ödenmesine karar verilebilir" ifadesine yer veriliyor.
Bu değişiklikle, beraber olup aralarında resmi nikah olmayanların, nişanlıların, sevgililerin tazminat talep etme hakkı elde etmesi bekleniyor.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, imam nikahlı eşini kaybeden kadının açılan davada ‘müdahil' olabileceğine karar verdi. Yargıtay, ölen kişinin gayri resmi eşi olan kadının, suçtan doğrudan zarar gördüğünü ve bu nedenle ‘müdahil' olması gerektiğini belirtti.
Ankara'da İvedik Caddesi'nden dönüş yaptığı sırada meyilli yolda, tankerini durduran sanık Y.Ç. el frenini çektiği halde geriye doğru kayarak yaya kaldırımı üzerinde bulunan H.K.'nın ölümüne neden oldu.
MAHKEME OLAMAZ DEDİ O İTİRAZ ETTİ
SANIK Y.Ç. hakkında, Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi'nde ‘Taksirle adam öldürme' suçunu işlediği iddiasıyla dava açıldı. Mahkeme, sanığın yetersiz sürücü belgesi ile seyri sırasında kendi hatası ile aracını durdurup geri kaçırması sonucunda, 3 yıl 4 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına ve sürücü belgesinin bir yıl süreyle geri alınmasına karar verdi. Hayatını kaybeden H.K..'nın imam nikahlı eşi D.Ö. davaya müdahil olarak katılmak istedi. Ancak, bu talebi reddedildi.
Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, mahkemenin kararının bozulmasına hükmetti. Kararda, ‘Ölen H.K.'nın gayri resmi eşi olan şikayetçi D.Ö.'nün, suçtan doğrudan zarar gördüğü gözetilmeden katılma talebinin reddine karar verilmesi yasaya aykırı olduğundan hükmün bozulmasına karar verilmiştir' denildi.
ARTIK TAZMİNAT İSTEYEBİLECEK
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. Başsavcılık itiraz yazısında, taraflar arasında resmi nikah işleminin yapılmadığını ve bu nedenle D.Ö.'nün suçtan doğrudan zarar görmediğini belirtti. Dosyayı inceleyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Başsavcılığın itiraz talebini reddetti. Bu kararın ardından imam nikahlı eşin ‘müdahil' olma talebi kabul edilmiş oldu. D.Ö. bu kararın ardından eşi hakkında açılacak tazminat davalarında da hak talep edebilecek. (ANKA)