Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, Hatay Valisi Erdal Ata'nın onayı ve 5 yıl süre ile imzalanan 'Eğitimde İşbirliği Protokolü' ile okullar ve eğitim alanında birçok faaliyet din görevlilerine açılacak.
Protokole göre, öğretmenler ve din görevlileri bilgi ve tecrübe paylaşımlarına, ortak sempozyum, seminer, panel, çalışma toplantıları, zümreler, eğitim materyali hazırlama ve geliştirme çalışmaları düzenleyecek. Müftülük tarafından hazırlanan eğitim ve etkinlik faaliyetleri, düzenli olarak öğretmen ve öğrencilere duyuruları yapılacak; öğrencilere 'milli, manevi, ahlaki, insani ve kültürel değerler'in kazandırılması için din görevlileri ve müftülük personelinden yararlanılacak. Protokolde 'ortak yükümlülükler' başlığı adı altında mili eğitim müdürlüğü ve müftülük arasında her eğitim yılı başı ve sonunda bir araya gelinerek işbirliği esasları gözden geçirilmesi de yer aldı. Bu kapsamda, din eğitimine yönelik öğretim programları ve eğitim materyallerini kapsayan müfredatın hazırlanmasında da müftülük ile işbirliği yapılacak. Protokolde, 'her iki kurumu ilgilendiren zaman dilimi' olarak açıklanan eğitim yılı başları, öğretmenler günü, din görevlileri ve camiler haftası, kutlu doğum haftası gibi zamanlarda kurumsal ziyaretler gerçekleştirilerek, ortak etkinlikler düzenlenecek.
ÖĞRETMENLER CAMİLERDE GÖREV YAPABİLECEK
Protokol kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullar, Diyanet'in yaz Kuran kurslarına açılacak ve öğretmenlerin burada görev yapmasına izin verilecek. Ayrıca, 'ramazan ayları, belirli gün ve geceler, cuma namazı' gibi zamanlarda öğretmenler camilerde görev yapabilecek. Ayrıca Diyanet'in hazırladığı kitap, dergi, afiş gibi materyallerin de okullarda serbestçe dağıtılmasına izin verilecek. üMüftülük yükümlülüklerine göre, din kültürü ve ahlak bilgisi, Arapça ve imam hatip liseleri meslek dersleri öğretmenleri, din görevlileri tarafından eğitilecek.
Ayrıca imam hatip lise ve ortaokullarındaki öğrencilerin gelişimine yönelik sanatsal, kültürel, sportif alanlarda ortak etkinlikler ile önemli gün ve gecelerde programlar, kutlama, anma gibi etkinlikler için mili eğitim müdürlüğü ve müftülük arasında işbirliği yapılacak. İmam hatip liseleri ve ortaokullarındaki öğrenciler mesleki uygulamaları camilerde ve Kuran kurslarında yapılabilecek. Ayrıca bu okullardaki hafızlık eğitimine Kuran kurslarından kurumsal destek verilecek ve din görevlilerinin de bu eğitimlere katılımları sağlanacak.