Tokat Belediye Meclisi gündemine 4. defa gelen eski Tokat Sigara Fabrikası'nın 400 dönümlük arazisinde imar değişikliği talebini oy çokluğu ile reddedildi.
Özelleştirildikten sonra kapatılan eski Tokat Sigara Fabrikası’nı alan firmanın dilekçe ile sunduğu imar değişikliği talebi belediye meclisinin ağustos ayı toplantısında son defa oylanmak üzere gündeme geldi. Oylama öncesinde konuşma yapan Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, söz konusu imar tadilatı talebinde yüzde 56.3 kamuya, yüzde 43.7 de firmaya olacak şekilde planlama yapıldığının altını çizdi. Başkan Çiçek, “Bu şekildeki plana ‘evet’ dediğimiz zaman bunun geleceğe dönük olarak uygulanması sürecini bekleyeceğiz. ‘Hayır’ dediğimiz takdirde tam bir belirsizlik söz konusu. Bu da işin başka garip tarafı. Bizim tarafımızdan şu an geliştireceğimiz bir alternatifimiz maalesef bulunmuyor. Özel şahsa ait ve sanayi imarlı bir alan. Belediye olarak planlama konusunda bir yaptırımımız söz konusu değil. Ama firmanın 1/100 binlik planı da gerekçe gösterilip bakanlık nezrinde bir girişiminde bulunması söz konusu. Plansız kalarak bu şekilde şu andaki mevcut hali ile uzun yıllar boş ve atıl şekilde ekonomiye katkısı olmadan kalması söz konusu. Buranın geleceğine karar verilmesi noktasındaki kanaatimi paylaşmak istiyorum. Şahsi olarak kanaatim plan hoşuma gitmekle birlikte yüzde 56’nın üzerine çıkmasını 2 yıl bekledim. Gelinin son nokta burası diye düşünüyorum” dedi.
Konuşmanın ardından yapılan oylamada Başkan Çiçek'le birlikte 8 meclis üyesi "evet", 15 meclis üyesi "hayır", 2 meclis üyesi "çekimser" oyu kullanırken, imar planı değişikliği talebi reddedildi. Son defa belediye meclisine gelen konunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uhdesinde değerlendirilmesi bekleniyor.
Belediye meclisinde yapılan oylamayı takip eden iş adamı Mehmet Soyupak ise çıkışta basın mensuplarına yazılı açıklamasını dağıttı. Soyupak, söz konusu araziyi bir yabancı şirketten alarak millileştirmenin gurunun yaşarken 2,5 yıldır bir arpa boyu yol alamamalarından dolayı maddi manevi gadre uğradıklarını kaydetti. Soyupak, tekliflerinin birinci önceliğinin belediye ve kamu yararı gözetir titizlikle hazırlanmasına rağmen neden ret verdiğini de hukuk devleti, yasalar önünde hak ve mülkiyetlerin eşitliği ilkeleriyle de bağdaştıramamakla birlikte henüz idrak edemediklerini belirterek, “Şimdilik Tokat Belediyesi kapısı hiç de adil ve etik olmayan bir üslupla ve de nezaketsizlikle yüzümüze kapatılmıştır. Geleceğin ne getirip be götüreceğini de şimdilik kestirmek imkansızdır” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Soyupak, söz konusu açıklamasında ayrıca belediye meclisinin gerekçeli kararı beklenmek ve gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararnamesi uyarınca değerlendirme yaparak yol haritasını belirleyeceklerini kaydetti.
Öte yandan, 122 bin metrekare kapalı alanı 400 dönüm alan üzerindeki fabrika özelleştirilerek kapatıldıktan 2 yıl sonra Tokatlı yatırımcılar tarafından alınarak “endüstriyel tarım tesisleri” kurulacağı açıklaması yapılırken, yaklaşık 1 yıl sonra “AVM, konut, benzinlik” gibi bir proje kapsamında imara açılması yönünde firma talepte bulunmuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz