YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Kalkavan: "Türkiye'nin parasal olarak dış ticaretininyaklaşık 3'te 2'si denizyoluyla yapılıyor"

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, "Türkiye'nin parasal olarak dış ticaretinin yaklaşık

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, "Türkiye'nin parasal olarak dış ticaretinin yaklaşık 3'te 2'si denizyoluyla yapılıyor" dedi.

Kalkavan, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin, "Türkiye için deniz ticaretinin önemi ve Tekirdağ'ın deniz ticaretindeki yeri" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin özellikle son on yılda dünya ticaretine entegre olduğunu belirtti.

Daha önceleri dünyada bir şey yokken Türkiye'de ortalama 8 yılda bir ekonomik kriz yaşandığını ifade eden Kalkavan, "Bu durum artık değişti. Türkiye dünya ticaretine tamamen entegre oldu. Bu son dönemde dünya gelişiminin ortalamasının üzerinde bir büyüme sağlıyoruz" diye konuştu.

Kalkavan, Türkiye'nin Çin'den sonra büyüyen ender ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Bu yılki büyüme beklenenin üzerinde çıkacak. Eğer bir aksilik olmazsa büyüme yüzde 3-4 falan değil 6'nın üzerinde öngörülüyor, bu sene ciddi bir şekilde büyüyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Kalkavan, şunları söyledi:

"Ulaştırma sektörünün gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payı yaklaşık yüzde 15 ve giderek artıyor. Türkiye'de en büyük yatırımların yapıldığı yer ulaştırma. Yani, kara, hava, deniz ve demiryolu alt yapısı ile birlikte iletişimi de kattığımızda en büyük yatırım ulaştırma sektöründe. Dış ticaret ve denizyolu taşımacılığına baktığımızda ise Türkiye'nin parasal olarak dış ticaretinin yaklaşık 3'te 2'si denizyoluyla yapılıyor. Parasal olarak yani, geçen yılki 360 milyar dolarlık ticaretin 207 milyar doları denizyoluyla yapıldı. Ama yük olarak, ağırlık olarak yüzde 88'i denizyoluyla yapılıyor."

Konuşmasında, Türk limanlarındaki büyümeye de değinen Kalkavan, "Türk limanlarında 2003 yılında 189,9 milyon ton olan toplam elleçleme miktarı 2011 yılında 363 milyon tona yükselmiştir. 2003 yılında 2,5 milyon TEU konteyner elleçlenirken bu rakam 2011 yılında 7 milyon TEU konteyner olmuştur. Uluslararası ro-ro hatlarında taşınan araç sayısı ise 2003 yılında 220 bin 345 iken 2010 yılında 322 bin 804 olmuştur" dedi.

Kalkavan, şunları kaydetti:

"Deniz ticaret filomuz büyümeye devam ediyor. Deniz ticaretinde dünyada 30 ülke söz sahibi iken biz 15'inci ülkeyiz. Türkiye'deki gemi inşaat sanayimizin bugününe baktığımızda, son yıllardaki en hızlı ve en yüksek büyüme yaşanmıştır. Gemi inşaat sanayi, istihdamın, teknolojinin ve paranın yoğun olduğu bir sanayi. Dolayısıyla Türkiye'nin en önemli ağır sanayilerinden bir tanesi. Şu anda faal olarak 71 tersanemiz var. 2003 yılında yaklaşık 550 bin ton kapasitemiz vardı ama şu anda 3,6 milyon tona çıkmış durumda."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler