Cep telefonlarının da kimlik yerine geçebilecek bazı kodları ya da numaraları bulunur. Bunlardan biri de tüm telefonlarda olması gereken ve birçok açıdan gerekli ve önemli olan IMEI numarasıdır.
Açılımı İngilizce’de International Mobile Equipment Identity olan ve Türkçe karşılığı Uluslararası Mobil Cihaz Kodu olan IMEI numarası her telefonda bulunur ve bir tanedir. 15 haneden oluşan bu kod her telefonda farklılık gösterir. IMEI numarasının kopyalanması ve mevcut telefonun kullanılamaz hâle getirilmesi de mümkün olabilmektedir.
IMEI numarası telefonun kimlik numarası gibi kabul edilir. Mobil telefona bir kimlik vermesinin yanı sıra herhangi bir kaybolma ya da çalınma durumunda da bu numara üzerinden sorgulama yapılabilir ve güvenlik birimlerine bu numarayı vererek yardımcı olunabilir. Eğer cihazın IMEI numarası bilinmiyorsa çeşitli yollardan IMEI sorgulaması yapılabilmesi de mümkündür.
IMEI sorgulaması cihaz üzerinden yapılabilir. Bunun için farklı telefon markalarının farklı IMEI sorgulama yolları vardır. En ortak olan yöntem ise şu adımlardan oluşur:
Uzun zamandır birçok resmî işlemin internet üzerinden yapılabilmesini sağlayan e-Devlet sisteminden de IMEI numarası sorgulaması yapılabilir. Bunun için öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapılması gerekir. e-Devlet IMEI sorgulama işlemi yapmak için sistemde yer alan arama butonuna IMEI numara sorgulama yazmak ve açılan sayfadaki adımları takip etmek yeterli olacaktır.
BTK IMEI sorgulama (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) işlemi de e-Devlet üzerinden ya da direkt olarak yapılabilir.
iPhone IMEI sorgulama işlemi için şu adımlar takip edilmelidir: