HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IMF 7. Gözden Geçirme'ye geliyor

İSTANBUL (İHA) - Uluslararası Para Fonu (IMF) stand-by anlaşması çerçevesinde 7. Gözden Geçirme Çalışmaları'nın ikinci kısmı için 27 Şubat'ta Türkiye'ye geliyor. IMF'nin Türkiye çalışmaları 12 Mart tarihine kadar devam edecek.

Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığında IMF heyeti, gözden geçirme çalışmalarında; yüzde 6.5'luk faiz dışı fazla, asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılan zammın kamu harcamalarında hangi tasarrufla karşılanacağı ve vergi gelirleri konularını ele alacak. Çalışmada özellikle bankacılık sektörüne yönelik yapısal reformların hangi safhada olduğu da incelenecek.

Bankacılık sektörüne yönelik görüşmelerde tüketici kredisinde fon artışının gündeme gelmesi bekleniyor. Görüşmelerde tüketici kredilerinden alınan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranının artırımı istenecek. Halen yüzde 10 olarak uygulanan oranın yüzde 15-20 seviyesine çekilmesine hükümetin sıcak baktığı biliniyor. KKDF oranında yapılacak her 1 puanlık artışın yaklaşık 25 trilyon lira gelir sağlayacağı hesaplanıyor. Toplantıda KDV oranlarının da masaya gelebileceği düşünülüyor. Görüşmelerde bankacılık sektörünün yanında gelir idaresinin yeniden yapılandırılması, KİT yönetişim kanunu ve sosyal güvenlik harcamaları kapsamında genel sağlık sigortası maliyeti ile ilgili konuların masaya yatırılması tahmin ediliyor.

7. Gözden Geçirme Çalışmaları'nın tamamlanması sonunda Niyet Mektubu hazırlanacak. IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Nisan ayı başlarında toplanması ve Türkiye'ye verilecek 500 milyon dolarlık kredi diliminin serbest bırakılması bekleniyor.

Türkiye'nin ekonomik programını destekleyen stand-by anlaşması 2002-2004 arasını kapsıyor. IMF borcu geri ödemeleri de 2004 yılında; daha önce kullanılan kredilerden doğan 2.6 milyar dolarlık geri ödeme ve yeniden yapılandırılan borçlar doğrultusunda 5.2 milyar dolarlık bir ödeme, 2005 yılında 7.8 milyar dolar, 2006 yılında 10.7 milyar dolar, 2007 yılında 1.8 milyar dolar ve 2008 yılında 800 milyon dolar şeklinde gerçekleştirilecek.

6. GÖZDEN GEÇİRME ÇALIŞMALARI

2003 yılında tamamlanan 6. Gözden Geçirme Çalışmaları sonunda IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam, "Faiz oranları ciddi bir düşüş gösterdi. Bu ekonominin toparlanmasını kolaylaştıracak. Rezervler iyidir. Bu da Türkiye'nin dış kırılganlığını ciddi oranda azaltacaktır. Alınan tüm sonuçlar hedeflerin çok üzerinde gerçekleşmiştir" demişti.

Babacan da, 6. Gözden Geçirme Çalışmaları'nda 2003 yılı makro ekonomik gelişmeleri, kamu maliyesi performansıyla yapısal reform süreci ve ileriye yönelik değerlendirmeler yapıldığına işaret ederken, ekonomik programın temel unsurlarından birini oluşturan yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla hedefi konusundaki kararlılığın devam ettiğini belirtmişti. Babacan, "Önümüzdeki döneme ilişkin temel önceliğimiz, makro dengeler elde edilen olumlu gelişmeleri sürdürmek ve ekonomik programla sağlanan kazanımları kalıcı hale getirmektir. Enflasyonun yüzde 12'ye düşürülmesi ve GSMH'nin büyümesinin yüzde 5 seviyesinde devam ettirilmesi, 2004 yılı programımızın temel hedefleridir. Merkez Bankası, Hazine ve DPT'nin yaptığı ortak çalışmaya göre, cari işlemler açığının 2004 yılı için, bu yıl ki düzeyinde kalacağı tahmin edilmektedir" ifadeleriyle ekonomideki hedefleri sıralamıştı. Babacan ayrıca, bütçe dışında özel gelirlerden finanse edilen harcamaların azaltılarak, bu gelirlerin bütçeye aktarılacağını da kaydetmişti.

En Çok Aranan Haberler