HABER

"IMF anlaşması kaynak temini açısından önemli"

İSTANBUL (ANKA)- İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, "Küresel krizin Türkiye'yi de etkisi altına aldığı bu dönemde IMF ile anlaşma, bir sigorta işlevi görmesi ve kaynak temini açısından önemlidir" dedi.

Tanıl Küçük, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) "Küresel Kriz Karşısında Kamu, Mali Sektör ve Reel Sektör: Yapılması Gerekenler" ana gündem maddeli Kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kürsel kriz yönetimini değerlendirdi. IMF'den gelecek kaynağın, öncelikli olarak üretimi ve istihdamı korumak ve devam ettirmek amacıyla kullanılması gerektiğini ifade eden Küçük, "KOBİ'lere finansal destek için özel bir fon oluşturulmalı ve Eximbank'ın kaynakları yasa değiştirilerek artırılmalıdır. Üretim, istihdam ve ihracatın devamı için kamunun ürettiği girdi maliyetlerinde acil indirimler yapılmalı" diye konuştu.
Türkiye'nin geçmiş on yılı IMF gözetiminde geçirdiğini ve programın başarılarının yanında, bazı kırılganlıklara da yol açtığını hatırlatan Küçük, IMF ile bundan sonra yapılacak anlaşmalarda, üretim, istihdam, rekabet gücü ve yatırım ekseninin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

-"HÜKÜMETİN HAZIRLADIĞI KURTARMA PAKETİ EKONOMİYE GÜVEN AŞILAMALI"-
Küçük, tüm dünyanın ekonomiyi canlandırma adına kurtarma paketleri devreye soktuğunu vurgularken, Türkiye'nin durumu hakkında şöyle dedi:
"Türkiye, önce krizin boyutunu değerlendirmekte, sonra da tedbir almakta oldukça yavaş bir görüntü ortaya koydu. Bizler en başından beri acil önlem alınması, hızlı ve proaktif davranılmasının gerekliliğine dikkat çektik. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, bizim yavaş kalmak olarak gördüğümüz durumu, 'proaktif olmakla ihtiyatlı olmak arasında köprü kurma süreci' olarak nitelendirdi. Şimdiye kadar bu köprünün çoktan kurulduğunu ve üzerinde yürüme vaktinin geldiğini düşünüyoruz."
Hükümetten krize karşı önlem paketiyle ilgili çalışmaların sonuna gelindiği ve paketin birkaç gün içinde açıklanacağı yönünde haberler alındığına dikkat çeken Küçük, paketle ilgili beklentilerin yüksek olduğunun altını çizdi. İSO Başkanı Tanıl Küçük, ihtiyaçları tam karşılayamayan bir paketin hayal kırıklığı yaratacağını ve psikolojiyi bozacağını belirterek, "Umuyoruz ki, açıklanacak paket, beklentilere cevap verebilen, ekonomiye güven aşılayan ve netice alıcı bir paket olacaktır" dedi. Hükümetin paketi tasarlarken, "ne yapalım kaynaklarımız sınırlı, imkanlarımız bu kadar" anlayışında olmaması gerektiğine dikkat çeken Küçük, "Son iki aydır, tüketici güven endeksinde de, reel kesim güven endeksinde de büyük bozulma vardır. Krizle mücadelede, beklenti ve güvenin iyileştirilmesi son derece önemli. Paket, üreticinin de tüketicin de moralini ve geleceğe duyduğu güveni yükseltmelidir" diye konuştu.

-"KASIM AYI İHRACATI ÖNGÖRÜLERİ İÇ AÇICI DEĞİL"-

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin kayıtlarını paylaşan Küçük, Ekim ayında Türkiye ihracatının yaklaşık olarak yüzde 2 oranında gerilediğini ve Kasım ayı öngörülerinin de iç açıcı olmadığını, daha büyük boyutta gerileme beklendiğini kaydetti. Küçük, 2008'in ilk 9 ayı sonunda sanayi üretiminin yalnızca yüzde 2.5 düzeyinde arttığına dikkat çekerken, söz konusu artışın geçen yılın aynı döneminde yüzde 5.5 olduğunu belirtti. Küçük, sanayi üretimindeki düşüşün, ekonomideki olumsuz gelişmelerin habercisi olduğunun altını çizdi. Sanayinin bu kritik döneminde destek görmek yerine, elektrik ve doğalgaz zamlarıyla karşılaştığına işaret eden Küçük, elektrik ve doğalgaz zammının yanında finansman maliyetlerinin de yükseldiğini söyledi.

-DR. HASAN ERSEL: "BÜYÜK ÜLKELERİN ALACAĞI ÖNLEMLER TÜRKİYE'Yİ OLUMSUZ ETKİLER"-
Toplantıya konuk olan Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hasan Ersel, yaptığı konuşmada, ABD gibi büyük ülkelerin krize karşı alacağı önlemlerin, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri olumsuz yönde etkileyebileceğini kaydetti. G-20 Toplantısı'nın da bu anlamda toplandığını ifade eden Ersel, Türkiye'nin de bu olası durumu görmesi gerektiğini ve geç kalmadan bu yönde planlar yapması gerektiğini söyledi. IMF'ye bağlılığın yurt dışında Türkiye ile ilgili alınan kararları etkilediğini vurgulayan Ersel, IMF anlaşması yapılması için geç kalındığını, anlaşmanın önemli olduğunu ifade etti.
Kriz dönemlerinde mal sistemin görevini yapamaz hale geldiğine işaret eden Ersel, şöyle dedi:
"Türkiye açısından sorun banka kredilerinin devamı değil, artmasıdır, çünkü Türkiye, finansmanını yurtiçi ve yurtdışından sağlıyordu. Şimdi ise, tıkanma ve düşüş olacak. Banka sektörü, reel sektöre eskisi kadar kredi versin ve daha çok kredi versin. Böylece, Türkiye kriz şokundan kurtulsun. Banka kredisi kısıtlanınca, ticari krediler de kesiliyor. Bankaların sermaye olanakları güçlendirilmeli. Türk bankacılığının güçlü olduğuna inanıyorum, ancak bankacılığın reel sektöre daha fazla kredi vermesi lazım."

En Çok Aranan Haberler