Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Türkiye'nin, AB müzakereleri çerçevesinde, ekonomik ve yapısal koşulları yerine getirdiği sürece IMF'nin mali desteğine ihtiyacı kalmayacağını bildirdi.
Vorkink, Türkiye'nin, müzakere süreci çerçevesinde, ekonomik kriterleri yerine getirdikçe, diğer AB üyesi ülkelerde olduğu gibi sadece IMF'nin rutin olağan denetimlerine tabii olacağını söyledi.
Andrew Vorkink, bütçe disiplini, makro ekonomik istikrar ve yapısal reformların sadece IMF'nin değil, AB'nin de istediği koşullar olduğunu vurguladı.
Dünya Bankası Türkiye Direktörü, AB ile müzakere sürecinde, IMF ve Dünya Bankası'nın, Türkiye ile AB Komisyonu arasında ikincil bir role sahip kurumlar olarak görev yapacaklarını belirtti.
Türkiye'nin IMF ile yeni bir stand by'a gitmesinin en önemli amacının, Hükümetin ekonomide istikrarı sürdüreceğine dair kararlılığını, ulusal ve uluslararası düzeyde göstermek istemesi olduğuna işaret eden Vorkink, IMF'den alınacak krediden çok, Türkiye'nin, üç yıl daha IMF ile kendisini bağlamasının ekonomideki kararlılığını göstereceğini, bu sürecin Türkiye'yi AB'nin ekonomik kriterlerine daha da yaklaştıracağını ifade etti.
Vorkink, "Ayrıca, AB ile müzakerelere başlayan bir ülkenin IMF ile de bir program yürütmesi, yabancı yatırımcıların (Türkiye'nin ekonomik programında değişiklik yapmayacağını göstermesi nedeniyle) daha çok Türkiye'ye gelmesine katkıda bulunur" diye konuştu.
"Türkiye'nin, bundan sonraki ekonomik ve sosyal istikrarı, yapısal reformların sürdürülmesine bağlı" ifadesini kullanan Vorkink, sosyal güvenlik, vergi, bankacılık ve eğitim
alanındaki reformların, hem Türkiye'nin istikrarını kalıcı hale getireceğini, hem de AB ile entegrasyonu hızlandıracağını işaret etti.
Türkiye için orta ve uzun vadede gerekli reformları, "Kamu Yönetimi Reformu, Mali Sektör Reformu, Sosyal Güvenlik Reformu, Eğitim Reformu ve İstihdam Piyasası Reformu" olarak sıralayan Vorkink, "Bu reformlar, Türkiye'nin AB'ye uyum sürecinde daha kalifiye bir işgücüne sahip olmasını sağlar" dedi.