HABER

IMF, enflasyon yükselişinde Türkiye'yi istisna saydı

WASHINGTON(ANKA)-IMF, bu yıl, Avrupa'nın yükselen ekonomilerinde enflasyonun, iç kaynaklar üzerindeki baskıları yansıtarak genel olarak bir yükselme eğilimine gireceğini, Türkiye'nin ise bu konuda istisna olacağını bildirdi.

IMF yıllık raporunu yayınladı. Raporunun ikinci bölümünde Türkiye dahil olmak üzere, başlıca bölgeler, gelişmiş ekonomiler ve yükselen piyasalardaki görünüm ve izlenen ekonomik politikalar değerlendirildi.

ABD ekonomisinin son bir yılda önemli bir biçimde yavaşladığı belirtilirken euro bölgesindeki GSYİH'nin ise yüzde 2.6'ya çıkarak 2005 yılındaki düzeyini katladığına dikkat çekildi.

TÜRKİYE'DE BÜYÜME HIZLANDI

Türkiye'nin dahil edildiği Avrupa'daki yükselen ekonomilerdeki büyümenin ise hızlandığı belirtildi. Bu gruptaki GSYİH, ortalama olarak yüzde 6 büyüdü. Raporda özellikle Avrupa'daki yükselen ekonomilerin güçlü ihracat performansına dikkat çekildi.

Bu ülkelerde cari açığının daha da arttığı ancak çoğu ülkelerce sorunsuz bir biçimde finanse edildiği belirtilen raporda tüketici enflasyonun ise, genel olarak düşük düzeylerde tutulduğu kaydedildi.

TÜRKİYE, MACARİSTAN İSTİSNA

Ancak Avrupa'daki yükselen ekonomilerde gözlenen bu genel olumlu eğilimlerin, dikkat çeken iki istinasının göründüğü ifade edilen raporda, bu istinasları Türkiye ve Macaristan'ın oluşturduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Türkiye'de genişleyen cari açığa ilişkin kaygılar, mayıs-haziran döneminde yükselen piyasalardaki düzelme sırasında lira üzerinde keskin bir aşağı dönük baskıya yol açtı. Bu da, enflasyonun dizginlenmesi için para politikasında birden bir sıkıştırmaya gidilmesini gerekli kıldı ve sonuç olarak büyüme hızı yavaşladı."

IMF raporunda Dünya Ekonomik Görünümü veritabanının sonuçlandırılmasından sonra Türk yetkililerinin, GSYİH'nin 2006 yılında yüzde 6 olduğunu gösteren verileri yayınladığına işaret edilerek, raporun yükselen Avrupa ile ilgili tablosunda Türkiye'deki büyümenin ise yüzde 5.5 olarak gösterildiğine dikkat çekildi.

SIKILAŞTIRMA BÜYÜMEYİ ETKİLEYECEK

Yapılan projeksiyonlara göre, yükselen Avrupa'da büyümenin 2007 yılında ılımlı bir biçimde yavaşlayarak yüzde 5.5 düzeyinde gerçekleşmesi öngörüldüğü belirtilen raporda, bunun büyük ölçüde Batı Avrupa'daki büyümenin yavaşlaması ile Türkiye ve Macaristan'da politikaların sıkılaştırılmasını yansıtacağı kaydedildi.

ENFLASYON BİR TEK TÜRKİYE'DE ARTMAYACAK

IMF, 2007 yılında Avrupa'nın yükselen ekonomilerinde enflasyonun, iç kaynaklar üzerindeki baskıları yansıtarak genel olarak bir yükselme eğilimini göstermesini bekliyor. Ancak bunun "en büyük istinası"nın Türkiye olacağı da belirtildi.

Bu arada, Avrupa'da yükselen ekonomilerdeki büyük cari açıkların doğrudan yabancı yatırımlar ve diğer özel sermaye girişleri ile finanse edilmesi eğiliminin devam etmesi beklentisi aktarıldı. Yükselen Avrupa'da beklenen bu güçlü performans açısından başlıca risklerin ise dış riskler olduğu belirtiliyor. Bu risklerin en büyüğünü ise, Batı Avrupa'daki önemli bir yavaşlama ve küresel finansman koşullarındaki kötüleşme oluşturuyor.

IMF raporunda, Avrupa'nın yükseler ekonomilerindeki başarısının kilit bir unsurunun AB ile entegrasyon süreci olduğunu vurgulanırken, Türkiye'nin de AB sürecini sürdürdüğünü belirtildi. Raporda, "Bu genişleme sürecinin, yeni üye ülkelere yeni ticaret ve yatırım fırsatlarını açarak, makroekonomik ve kurumsal reformların demirlenmesini sağlayarak büyük ekonomik yararları oldu" değerlendirmesi yapıldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler