WASHINGTON (İHA) - Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tahminlerine göre, Türkiye'de bu yıl yüzde 12 olarak beklenen enflasyon, 2005'te yüzde 10.6'ya gerileyecek. Önümüzdeki iki yıl Türkiye'de ortalama yüzde 5 büyüme bekleyen IMF, yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla hedefinin önemine dikkat çekti.
IMF'nin her yıl hazırladığı "Dünyanın Ekonomik Görünümü" raporunun bu yılki sayısında, Türkiye'ye de geniş yer ayrıldı. "Türkiye'de finans piyasası şartlarının iyileşmesi, ekonomik faaliyetleri de olumlu etkiledi" denilen raporda, özel yatırımlar ve biraz da özel tüketimle desteklenen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 2003 yılında yüzde 5.8 arttığı, büyüme oranının ise 2004'te ve 2005'te ortalama yüzde 5 olmasının beklendiği belirtildi.
Enflasyon baskısının, TL'nin değer kazanması ve dış pozisyonunun güçlenmesiyle kayda değer şekilde azaldığı anlatılan raporda, ancak yüksek petrol fiyatları ve terör bağlantılı belirsizliklerin turizme yansımasının cari açığı olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu. IMF raporunda, Türkiye'nin genel pozitif görünümüne karşılık, bazı riskler bulunduğuna işaret edildi. Raporda, kamu borcu dinamiklerinin, finans piyasalarında olası güven kaybına karşı zayıf olduğu ve bu yüzden de GSMH'nin yüzde 6.5'i olarak öngörülen faiz dışı bütçe fazlası hedefinin tutturulmasının önemli olduğunun altı çizildi.
Raporda, Avrupa Birliği (AB) üyeliği yolunda gerçekleştirilen yasal reformların, finans piyasasında güvenin oluşmasına yardım ettiği belirtildi; ancak finansal sektörde denetleme ve yasal çerçeveyi güçlendirecek reformları artıracak tedbirlere hala ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.