HABER

IMF heyeti TİM yetkilileriyle

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Süleyman Orakçıoğlu, Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle yaptıkları toplantıda heyet tarafından olumlu görüşler beyan edildiğini belirterek, "Biz de ihracatta yaşanan artış hızının devam ettirilmesi ve bunun için de yapılması gerekenleri heyete anlattık" dedi.

IMF heyeti TİM yetkilileriyle

IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki heyet, 4. gözden geçirme temasları çerçevesinde bugün İstanbul Çırağan Otel'de TİM yetkilileri ile bir araya geldi. IMF Türkiye Direktörü Odd Per Brek'in de yer aldığı toplantıya TİM başkanvekilleri Süleyman Orakçıoğlu ve Ersin Tezol katıldı. Toplantıda TİM yetkilileri, IMF'ye yeni hükümetin programı, kur rejimi, ekonomideki iyimser hava, uluslar arası gelişmeler ve 2003 yılına dair beklentiler konusunda bilgi verdi.

"TOPLANTIDA OLUMLU GÖRÜŞMELER BEYAN EDİLDİ"

Toplantıdan sonra görüşme ile ilgili bir açıklama yapan Orakçıoğlu, görüşmelerde enflasyon hedefinin tutturulmasında ilk defa başarılı olunduğunun altının çizildiğini belirterek, "Toplantıda olumlu görüşler beyan edildi. İhracatta yaşanan artış hızının devam ettirilmesi gerektiğini, bunun için de yapılması gerekenleri dile getirdik. Onların da yapmış olduğu açıklama uzun süredir ilk defa enflasyon hedefinin tutturulmasının bir başarı olduğu , bununla birlikte döviz kurunun daha istikrarlı hale geleceği, aynı zamanda Türkiye'nin büyümesi için büyük bir potansiyelin fazla kullanılabileceğini ifade ettiler. Bunun için de yapılması gerekenler konusunda kamu harcamalarının kalitesinin arttırılması, vergi reformunun yapılması, bunlarla ilgili tespitler oldu" dedi.

"BİRİNCİSİ HER ŞEYDEN ÖNCE MERKEZ BANKASI'NIN DAHA PROAKTİF OLMASI GEREKTİĞİDİR"

TİM olarak ihracattaki artışın özellikle dolar-euro paritesinde sağlanan avantajdan ve aynı zamanda miktar olarak artışın daha fazla olduğundan bahsettiklerine işaret eden Orakçıoğlu, "Bu artışın kalıcı olarak devam etmesi için bulunduğumuz önerilerden birincisi her şeyden önce Merkez Bankası'nın daha proaktif olması gerektiğidir. Özellikle dövizdeki dalga boyu ile enflasyon arasında bir denge olması gerektiği, çünkü bu dengenin özellikle ihracatçının belirsizlik ortamını ortadan kaldıracağını ve aynı zamanda hükümetin kalıcı bir ihracat stratejisi olması gerektiğini, bu arada finans sektörü ile ihracat sektörü arasında bir işbirliğinin olması gerektiği, faktör girdi maliyetlerinin bugün artış hızının son derece dengeli olması dünyadaki rekabet fiyatları ile bir eşitlik olması gerektiğini dile getirdik. Tarım sektörü ile de arkadaşlarımız temennilerini sundular" ifadesini kullandı.

Şu sıralarda Ak Merkez'de Türkiye Bankalar Birliği'nde çalışmalarına devam eden IMF heyetinin daha sonra Yabancı Sermaye Derneği (YASED) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Kaynak: İHA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler