WASHİNGTON(ANKA) – Uluslararası Para Fonu (IMF), dünya ekonomisinin zor tercihlerle karşı karşı bulunduğunu bildirdi. IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, finansal piyasalardaki koşulların zor olmayı sürdürdüğünü belirtirken "Göstergeler, ekonomik koşullar zayıflarken kredideki bozulmanın genişlediği ve derinleştiğini ortaya koyuyor" dedi.
John Lipsky, ABD'deki önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada birçok kilit piyasada varlık fiyatları düşerken, enerji ve ürün fiyatları yükselerek enflasyon alevlendirirken ve küresel büyümenin yavaşlarken dünyanın bazı zor tercilerle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Finansal piyasalardaki gerilmenin yavaşlamaya yanıtı karmaşıklaştığını söyleyen Lipsky "Enflasyonla mücadelenin, kilit yükselen piyasalar için ana meydan okuma olduğunu da belirtti.
"Küresel Ekonomik Peyzaj ve Doların Rolü" başlıklı konuşmasında Lipsky, yüksek fiyatların, küresel ekonomide yeni dengesizlikler yarattığını belirtti. Lipsky, doların değer kaybının ABD'nin cari açığının azaltılmasına yardımcı olduğunu ancak dengesizlikler ve riskleri azaltmak için yetersiz kaldığını kaydetti.
IMF yetkilisi, gelişmiş ekonomilerde ekonomi büyümeye destek verilirken finansal sistemin istikrarlaştırılması ve enflasyon yönetilmesinin "kilit hedefler" olduğunu belirtti ve hem güçlü iç talepten, hem de yükselen ürün fiyatlarından kaynaklanan artan enflasyonu, "kilit yükselen ekonomiler"deki başlıca "meydan okuma" olarak nitelendirdi.
-FİNANSAL PİYASALANDAKİ DURUM-
Finansal piyasalardaki koşulların "zor" olmayı sürdüğünü ifade eden Lipsky, finansal türbülansa verilen politika yanıtları ve bankaların sermaye yapısının yeniden düzenlenmesindeki ilerlemenin önemli katkı sağladığını belirterek "Ancak göstergeler, ekonomik koşullar zayıflarken kredideki bozulmanın genişlediği ve derinleştiğini ortaya koyuyor" dedi.
John Lipsky, talepteki büyümede daha iyi bir dengenin sağlanmasının, küresel ödemelerdeki dengesizliklerin azaltılması ve güvenin artırılması için gerekli olduğunu da söyledi. Lipsky "Gelişmiş, yükselen ve gelişen ekonomilerdeki uygun yapısal politikaların, enerji piyasalarındaki talep-arzı dengelerinin yeniden tesisi için taşıdığı öneme de dikkat çekti.
-DOLARIN EGEMEN ROLÜ SÜRECEK-
Bu arada, IMF Birinci Başkan Yardımcısı, tüm baskılara karşın doların uluslararası işlemler ve rezerve birimi olarak egemen rolünü koruğuna işaret ederken zamanla rezervlerin çeşitlendirileceğini, euronun daha büyük bir rol oynayacağını kaydetti. Lipsky, "Ancak dolar, görünür gelecekte uluslararası rezervlerde merkezi rol oynamaya devam edecek" şeklinde konuştu.