HABER

İMİB'den "yerli malı kullanın" çağrısı

İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Başkanlar Kurulu ve İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, "Halkımızın Türk ürünlerini almada hassas olmalarını istiyorum. 'Yerli malı Türkün malı herkes bunu kullanmalı' modunda değil. Ama Türk malına güvenerek bunu kullanmalıyız. Dünya bunu kullanıyor" dedi.

İMMİB, kendileri açısından 2009 yılında dış satışta miktar bazında azalma yaşanmayacağını, ancak gelir anlamında düşüşler olabileceğini öngörüyor. İMMİB Başkanlar Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçı Birlikleri (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, gelir kayıplarının önüne geçebilmek için de tüm sektörlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini ve global krizden dolayı satışa çıkan uluslararası zincir mağazaların nasıl satın alınabileceğinin veya ortak olunabileceğinin fırsatlarının kollanması gerektiğini vurguladı.

Bürokrasiyle vatandaşlara görevler düştüğünü belirten Öztiryaki, "Halkımızın Türk ürünlerini almada hassas olmalarını istiyorum. 'Yerli malı Türkün malı herkes bunu kullanmalı' modunda değil. Ama Türk malına güvenerek bunu kullanmalıyız. Dünya bunu kullanıyor, biz de ihracat olamıyorsa iç pazarda bunu harç edip sağlamamız lazım" dedi.

İMMİB, 2008 yılında Türkiye ihracatı içindeki payını yüzde 35.2'ye yükselterek 44.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, ihracatçı birlikleri içindeki liderliğini sürdürmeye devam etti. İMMİB'in başarı serüvenini anlatan Öztiryaki, hangi ülke ve şehirde ne satabilecekleriyle ilgili pazara giriş ekipleri kurduklarını, AR-GE departmanını genişlettiklerini, tasarım yarışmaları düzenlediklerini, ABD'den Çin'e, Almanya'dan BAE'ne birçok ülkeyi ziyaret ederek hem ikili ilişkiler kurduklarını hem de fuarlarda yer alarak Türk ürünlerini tanıttıklarını söyledi. Genel çözümlerin yanı sıra mikro çözümlere de odaklandıklarını ve tasarımcı yetiştiren bir ülke olabilmek için de Bahçelievler'de 'Tasarım Endüstri Meslek Lisesi' kurabilmek için çalışmalara başladıklarını vurguladı.

"DÜNYADA 100 MİLYON İNSANA ÜRÜN SATIYORUZ"

İMMİB olarak dünyada 120 ülkeye ve belki de 100 milyon insana mal sattıklarını hatırlatan Öztiryaki, "Belki bu yıl ihracat rakamında azalma olacak ama sadece bu rakamlara göre değerlendirme yapmayın. İhracat yaptığımız ürünlerin miktarlarına da dikkat edin. Miktar bazında genelde bir düşüş yok. Sayın Bakanımız 110 milyar dolar ihracat hedefi koysa da biz bu yılı 120 milyar dolarla kapatacağımızı öngörüyoruz. Özellikle yılın 2. yarısında tekrar bizim ürünlerimize ihtiyaç olacağına inanıyorum. Avrupa'ya da daha az stokla daha çabuk mal göndermeliyiz. Kalitemiz kanıtlanmış esnek bir ülkeyiz ve yeni şartlara uyum gösterebiliriz. Bu durumu artıya çevirebiliriz" dedi.

Öztiryaki, uluslar arası marka olmuş zincir mağazalara da işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Gücümüz var, kalitemiz var, ürünümüz var. Belki sektörler kendi alanlarında birleşerek dünyada boşalan mağaza zincirlerine ortak olarak veya satın alma yollarını deneyerek ürünlerimizi birinci elden kendi pazarlama sistemlerimizle pazarlamalıyız. Mağaza zincirlerini altın tabakta sunuluyor. Satın alacak kişilere ulaşılamıyor, buraların ortakları olabiliriz. Böyle programlar koymalıyız önümüze. New York'ta 5. Cadde'de boş olan yerler var, Paris'te önemli yerlerde kiralık yerler var. Her sektörün kendi pazarının olduğu yerlerde boşluklar var bunları değerlendirebiliriz. Tekstilde, otomotivde, kendi alanımızda güçlüyüz ve bunu ortaya koymalıyız. Kapısının içine girmeye zorlandığımız firmaların şu an kapıları açık. Dünyadaki büyük aktörler kale duvarlarının gediklerini açtılar bunlar tamir edilmeden içeri girmeliyiz."

DOĞALTAŞ 11 KAT BÜYÜDÜ

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu ise doğal taş sektörüne dikkat çekerek son 10 yılda 11 kat büyüdüğünü ve 1998 yılında 128 milyon dolar olan ihracatın geçtiğimiz yıl 1.4 milyar dolara ulaştığını hatırlattı. Toplam maden sektörüne bakıldığında ise 6 kat büyüme gerçekleştiğini vurgulayan Kahyaoğlu, 3.2 milyar dolarlık ihracata imza attıklarını söyledi.

Herkes krizle ilgili ne yaptığını düşünmesi gerektiğinin altını çizen Kahyaoğlu, "Biz ne yaptık? ABD'de hızlı bir düşüşe rağmen Çin'de, BAE'de, Suudi Arabistan'da artış yakaladık. Ben bu krizden bir şey anlamadım. Bir tarafta düşen, bir tarafta hızla artan pazarlar var. Türkiye ihracat orduları kurmak zorunda. Bunu krizden önce de söyledim Birebir kapılara gitmek zorundayız. Dünyada pazarlar bitmedi. 2009 yılında da 1.150 milyar dolar doğaltaş ihracat hedefiyle çalışacağız. Ancak değerli madenler borsa gibidir. Bunun için net bir şey söylemek zordur" diye konuştu.

DEMİR ÇELİKTE YÜZDE 70.34 ARTIŞ

İMMİB'in diğer ihracatçı birlikleri arasında yer alan İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği (İDÇİB) Başkanı Serdar Koçtürk de 2008'de yüzde 70.34 artış sağlayarak 19,36 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, sektörel bazda Türkiye'nin ikinci büyük ihracatçısı olduklarını söyledi. Koçtürk, 2009 yılında ise 15 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini ifade ederek, geçtiğimiz ocak ayında bir milyar doların az altında dış satış yaptıklarını, yılın 2. yarısından sonra ise aylık 1.2-1.3 milyar dolarlık ihracatı yakalayacaklarına inandığını belirtti.

MÜCEVHER İHRACATINDA 2009'DA AZALMA OLMAYACAK

Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği (İDMMİB) Başkanı İnan Altınbaş da 2008'de 1.5 milyar dolarlık dış satış gerçekleştirdiklerini, bu yıl da aynı hedefi yakalayacaklarını ifade etti. Ancak bavul ticareti ve turizm alanındaki satışlarla ihracatın daha yüksek rakamlara ulaştığını vurgulayan Altınbaş, sektördeki KDV-ÖTV gibi tartışmalarla yıprandıklarını, oysa bu coğrafyada İtalya'dan sonra dünyada marka yaratacak tek ülkenin Türkiye olduğunu ve bunun üzerine odaklanmak gerektiğinin altını çizdi.

İKMİB'TEN 2009'DE 10 MİLYAR DOLAR İHRACAT

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz ise ekonomik krizi en az hasarla atlatmanın yolunun bürokrattan sanayiciye tüm kesimlerin bir araya gelmesiyle mümkün olabileceğine dikkat çekerek, 2008'i 13.6 milyar dolarlık ihracatla kapattıklarını söyledi. Sıkıntılarını yetkililerle paylaştıklarını ve çözüm beklediklerini aktaran Akyüz, 2009 yılında ise miktarda büyük bir değişme olmasa da ihracatta 10 milyar doları yakalamayı öngördüklerini belirtti. Bu arada İstanbul Elektrik Elektronik, Makine ve Bilişim Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Dilek Temel'in katılamadığı basın toplantısında bu alanda 2008 yılında yüzde 8,08 oranında artışla 9,9 milyar dolarlık dış satış gerçekleştirildiği vurgulandı.

En Çok Aranan Haberler