İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB'nin kanun değişikliği ya da kanun hükmünde kararname ile AŞ haline getirilmesini önerdi. Bunun siyasi irade tarafından yapılması gerektiğini belirten Erkan, yönetim yapısına dair değişiklikleri ise kurumun hukuki statüsünün netleştirilmesi yolunda atılmış bir adım olarak yorumladı. Erkan, netleşme eksikliğinden kaynaklanan kimi kısıtlamaların yatırım ve satın almaları güçleştirdiğini de dile getirdi.
Global Girişimcilik Haftası dolayısıyla yapılan gong töreni ve basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Hüseyin Erkan, siyasi iradenin İMKB’nin yönetim yapısında önemli değişikliklere gittiğini aktardı. Kurumda eskiden kamu 5 üyeden 2'sini atarken, bu sayı 7 üyeden 4'ü şeklinde yeniden düzenlendi. Erkan, değişiklikle ilgili şunları söyledi:
“Bu yeni düzenlemeyle bütün görevleri 31 Aralık itibariyle bitiriyorlar. Mevcut yönetim kurulu üyeleri, ben dâhil olmak üzere yeniden seçilebilir, yeniden atanabilir durumdayız. Bu tamamen buranın geleceği, hukuki statüsünün netleştirilmesi ile ilgili bir düzenleme. Bunun gerisi gelecektir, çünkü bu yeterli bir düzenleme değil. Yine bir kanun değişikliği ya da kanun hükmünde kararname ile buranın anonim şirkete dönüştürülmesi gerekir. Bu dönüşümü ne buranın yönetim kurulu, ne de genel kurulu yapabilir. O düzenlemenin siyasi irade tarafından yapılması gerekiyor. Bu sürece hâkim olmak amacıyla atılmış bir adım olarak değerlendiriyorum.''
Söz konusu gelişmenin piyasa işleyişine çok etki etmeyeceğini vurgulayan Erkan, kamunun belirleyeceği dışında genel kurul tarafından seçilecek 3 üyenin, muhtemel sermaye piyasası tecrübesi eksikliğini dolduracağına işaret etti. Erkan, gazetecilerin, “Yunanistan ve İtalya ekonomilerinin İMKB’ye yansımaları ne oldu?” sorusuna da şu cevabı verdi:
“Avrupa piyasalarında görülen gelişmelerden İMKB'nin etkilenmemesi mümkün değil, ancak bardağın dolu tarafına bakmak gerekiyor. Yunanistan ve İtalya'da iktidarın el değiştirmesi ile bu ülkelerin ekonomilerinin canlanması ve tasarruf paketlerinin devreye girmesine yönelik belirtiler ortada. Bu artık çözümün başlangıcıdır. Belirsizlik kötüydü. Şimdi belirsizlik ortadan kalkıp hükümetler adım atıyor diye önümüzdeki dönemde olumlu gelişmeler olacak diye bekliyorum.”
Dünya ve Avrupa ekonomisindeki çalkantılar nedeniyle halka arzı erteleyen şirketler bulunduğunu aktaran İMKB Başkanı, Türkiye'de en büyük eksikliklerden birinin yurtiçi kurumsal yatırımcı bulunmaması olduğunun altını çizdi. Hüseyin Erkan, şunları kaydetti:
''Türkiye'de kurumsal yatırımcı tabanının gelişmesiyle, hisse senetleri piyasası da hızlı bir büyüme görecek. Bunun yoksunluğu büyük ölçekli şirketlerin halka arzını biraz engelliyor. Sadece yurt içinden fon bulmaları çok güç. Dışarıdan bulmaları da konjonktürün iyi olmasına bağlı. Dünyayı etkileyen belirsizlik ortamında büyük ölçekli şirketlerin yurt dışından talep görmelerinde bazı zorluklar olabiliyor, her ne kadar Türkiye ayrışmış olsa da. Ama KOBİ'lerimizin yurt içinden fon bulmalarında sorun yaşamadık. Geçen sene ve bu sene daha çok KOBİ'ler borsaya geldi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz