YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İMKB Başkanı İbrahim Turhan: VOB'la ilgili düzenleme hükümetin yetkisinde

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB)’nın İMKB ve Altın Borsası ile...

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB)’nın İMKB ve Altın Borsası ile tek bir holding çatısı altında birleştirilmesi ve İstanbul'a taşınmasının, hükümetin ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun yetkisinde olduğunu söyledi.

İstanbul Finans Merkezi projesinin Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Turhan, “Bunlar operasyonel konular ve benim tek başıma karar verebileceğim, hayata geçirebileceğim bir şey değil. Zamanı geldiğinde bütün taraflarıyla oturur, değerlendiririz. Ülkemiz için en olumlu sonuç ne olacaksa anlaşarak, bütün tarafların rızasıyla, görüş birliği sağlayarak, ortak akılla en doğru, en makul, en uygulanabilir çözüme ulaşırız.” dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO)'nın özel meclis toplantısından önce gazetecilerin VOB'la ilgili sorularını cevaplayan Turhan, VOB’un İzmir’den taşınıp taşınmayacağı konusuyla ilgili açıklamayı hükümetin yapabileceğini ifade etti. İMKB'nin bu konuda yetkisi olmadığını, kanunla çizili olan alanında faaliyet gösterdiğini anlattı.

VOB’un kendilerinin de ortak olduğu bir kuruluş olduğuna dikkat çeken İbrahim Turhan, sermaye piyasalarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili nihai kararı hükümetin vereceğini, VOB’la ilgili nihai kararın kanunla düzenlenecek bir konu olduğunu dile getirdi. Lokasyonun çok da önemli olmadığını anlatan Turhan, Türkiye'de sermaye piyasasının gelişmeye, derinliğe, likiditeye, ürün çeşitliliğini arttırmaya ihtiyacı olduğunu ifade etti. Turhan, dünyadaki küresel yatırımcılara tek bir erişim noktasından bir takas hesabıyla. tek bir teminatla, tek bir kayıt numarasıyla bütün finansal ürünleri rahatlıkla almasını satmasını sağlayacak teknolojik bir platform sunulmasının önemli olduğunu dile getirdi. İzmir iş dünyası ve VOB Başkanı Işınsu Kestelli'nin tepkilerinin sorulması üzerine Turhan, “Işınsu Hanım, bizim çok eski bir aile dostumuzdur. Çocukluğum onlarla beraber geçti. Çok sevdiğim, saydığım, takdir ettiğim bir hanımefendidir. Bugün yemekte de beraberdik.” cevabını verdi.

Turhan, VOB'un derinliğinin arttırılması, opsiyon sözleşmelerine izin verilmesiyle ilgili bir soruya ise şu cevabı verdi: “İMKB, kendisine çizilen kanun çerçevesinde menkul kıymetlerin alım satımının yapıldığı tarafsız bir pazaryeridir, bir platformdur. Düzenleyici otorite değildir, denetim gücü yoktur, kanun çıkaramaz. Buna benim cevap vermem uygun olmaz.”

İstanbul Finans Merkezi projesiyle ilgili bir soruya Turhan, “Sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin çok önemli bir projesi. Hayata geçmesi durumunda Türkiye’nin çok ihtiyaç duyduğu küresel sermayeden daha fazla pay alması, tasarrufların artması, bu tasarrufların etkin ve etkili bir şekilde ekonomimize, reel sektörümüze, ticaret dünyamıza katma değer sağlayacak, istihdam yaratacak, büyümeyi destekleyecek şekilde kullanılmasını mümkün kılacaktır. Aynı zamanda Türkiye'nin stratejik önemini arttıracak bir çalışma.” dedi.

'İMKB BÜTÜN TÜRKİYE’NİN BORSASIDIR'

Turhan, meclis toplantısında yaptığı konuşmada ise İMKB’nin bütün Türkiye’nin olmasının yanısıra bölgenin borsası olduğunu belirtti. Türkiye’nin etrafındaki bütün ülkelerin dikkatlerinin İMKB’nin üzerinde olduğunu ifade eden Turhan, birçok ülkeden ortak hareket etme daveti aldıklarını dile getirdi.

Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan İMKB Başkanı, enflasyon konusunda çok dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti. Bankacılık sektörünün tehdit oluşturmadığını belirten Turhan, ortamın sermaye piyasalarının gelişmesine uygun olduğunu anlattı.

'MİLLÎ GELİR, BEŞ YIL SONRA 1,5 TRİLYON DOLAR OLUR'

Halen 1 trilyon dolar seviyelerinde olan millî gelirin, beş yıl sonra 1,5 trilyon dolara yükseleceğini belirten Turhan, “Türkiye’nin ve sermaye piyasalarının geleceği aydınlık. Son 10 yılda kaydedilmiş ekonomik başarı, gelecek için en büyük güvencedir.” dedi. Turhan, halka açık şirket sayısının arttırılmasının önemine de dikkat çekti. Halen borsada işlem gören 368 şirketin bine çıkarılması gerektiğini ifade etti.

'PARA POLİTİKASINI İDARE EDENLER YOLDAN ÇIKMADIKÇA ENFLASYON DÜŞER'

Turhan, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlenen “Sermaye Piyasası: Türkiye'nin Gelecekteki Fırsat Penceresi” konulu konferansta yaptığı konuşmada ise Merkez Bankası'nın yönetim kabiliyeti, bilgisi, teknik gücü, donanımı ve bağımsızlığının bulunduğunu söyledi. Para politikasını idare edenler yoldan çıkmadığı sürece enflasyonun düşeceğini belirten Turhan, “Bu enflasyon probleminin çözüleceğinden en küçük bir kuşkum yok.” dedi.

'ADRENALİN İÇİN İSTİNYE'YE GELMEYİN'

Halka arz seferberliğinin büyük önem taşıdığını belirten Turhan, geçmiş dönemde yaşanan sıkıntılar dolayısıyla işletmelerin hâlâ sermaye piyasası ile tanışmadığına işaret etti. Turhan, İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı Türkiye'nin en büyük bin şirketinden sadece 127'sinin halka arz edildiğine, en büyük 100 şirketten ise sadece 28'inin İMKB'de olduğuna dikkat çekerek, ''En büyük şirketler, bilanço ve kurumsallaşma konusunda problemi olmayan şirketler. Türkiye, dünya ekonomisinin yüzde 1,5'ini teşkil ediyor ama menkul kıymetlere baktığınızda sermaye piyasalarındaki payı binde 2.” bilgisini verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler