YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İMKB, Borsa İstanbul Için 14 Ülkeyle Anlaşma Imzaladı

İstanbul’un dünyanın önde gelen bir finans merkezi haline getirilmesi için İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)...

İMKB, Borsa İstanbul Için 14 Ülkeyle Anlaşma Imzaladı

İstanbul’un dünyanın önde gelen bir finans merkezi haline getirilmesi için İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve İstanbul Altın Borsası’nın birleşmesiyle kurulacak Borsa İstanbul A.Ş. ile ilgili çalışmalar hızlandı. İMKB, Borsa İstanbul için 14 ülkenin sermaye piyasasıyla anlaşma imzaladı. İMKB Başkanı M.İbrahim Turhan, Borsa İstanbul’un kurulmasıyla Türkiye’yi dünyada en önde gelen bir finans merkezi haline getirmek istediklerini belirterek, “Bununla ilgili icraatlara başladık. Sadece bu yılbaşından beri ortaklık, işbirliği veya birlikte ürün geliştirme konusunda anlaşma yaptığımız piyasalar var. Batıda Makedonya, Bosna Hersek ve Arnavutluk, doğuda Kazakistan, Singapur, Güney Kore, Japonya ve Özbekistan, güneyimizde Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Suudi Arabistan ve Filistin, Kuzey Afrika’da Mısır ve Fas.” dedi. Viyana Borsası ile yaptıkları anlaşmanın geçen ay itibariyle hayata geçtiğini kaydeden Turhan, şöyle konuştu: “Dolayısıyla aslında şirketlerimizin payları borsada halka arz edildiğinde sadece Türkiye’deki yatırımcı grubuna ulaşılmış olmayacak, aynı zamanda yakın çevredeki bütün bölgelerin de piyasasında önemli bir yere sahip olacak.”

Halka Arz Seferberliği İzmir Zirvesi, Kaya Termal Otel’de düzenlendi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İMKB, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) işbirliğindeki zirvede, İzmir ve çevresindeki illerdeki şirketlerle halka arz sürecinin değişik aşamalarında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar biraraya geldi. Açılışta konuşan İMKB Başkanı Turhan, Türkiye’deki şirketlerin çoğunun, üçüncü kuşağı göremediğini söyledi. Bu çerçevede halka arzın şirketlere kurumlaşma sağladığını ifade eden Turhan, “Halka arz, aynı zamanda şirketi müşterilerine, tedarikçilerine ve diğer bütün yatırımcılara güven sağlayacak şeffaflık ve hesap verme sorumluluğunun tam anlamıyla yerine getirildiği bir ortama kavuşturuyor.” diye konuştu.

‘25 BİN DOLAR MİLLÎ GELİR İÇİN TASARRUF HAVUZUNU BÜYÜTMEMİZ LAZIM’

Türkiye’de tasarrufun önemine de dikkat çeken M.İbrahim Turhan, 2023’te kişi başı 25 bin dolar millî gelirine ulaşmak için dünyanın geri kalan tasarruflarından da istifade edilmesi ve mevcut tasarruf havuzunun büyütülmesi gerektiğini söyledi. İşletmelerin büyümek için öz kaynakları dışında iki yola başvurduğunu anlatan Turhan, şöyle devam etti: “Birincisi borçlanma yoluna gidiyorlar, ikincisi ise paylarını halka arz ediyorlar. Firmalarımızı halka arz konusunda bilinçlendirmek, sadece firmaların tek tek karşı karşıya olduğu sorunların çözümü açısından değil, millî hedeflerimiz açısından da çok büyük önem taşıyor. Halka arz, kalıcı ve makul maliyette finansman imkanı sağlama kapısı açıyor. Banka kredisinin ya da diğer borçlanma araçlarının aksine halka arzın bir vadesi yok. Orada size verilen para, sermayenizin bir parçası oluyor ve ana paranın geri ödenmesi söz konusu değil.”

Daha önce bankacılık sektörüyle ilgili yakınmalar olduğunu kaydeden Turhan, “Bankaların da gözönünde bulundurması gereken kârlılıkları var ama ondan önemlisi, emanet parayla yaşıyorlar. Dolayısıyla mevduat sahiplerine karşı sorumluluklarının yerine getirilmesi için gerekli. Güçlü teminatlar istiyorlar ve genel iktisadi çerçeve darlaştığında kredi verme işini sıkı tutuyorlar. Halka arzda böyle bir şey söz konusu değil. Bu belli vadede geri alınacak bir emanet para değil. İkincisi halka arzla beraber sadece uygun koşullarla finansman sağlıyor değilsiniz.” şeklinde konuştu.

2023 YILINA KADAR HALKA AÇIK ŞİRKET SAYISI BİNİ AŞACAK

SPK İkinci Başkanı M.Emin Özer de halka arzı teşvik amacıyla son dönemde bütün düzenlemeleri gözden geçirerek, bürokratik işlemleri kolaylaştırdıklarını söyledi. Şirketlerin halka arza sadece finansman yönetimi olarak bakmamasını isteyen Özer, uzun vadeli bir adım olarak görülmesini istedi. 2023 yılına kadar halka açık şirket sayısının bini aşmasını hedeflediklerini aktaran Özer, “2012 yılında halka arzda hareketlilik yaşanıyor. Hisse senedi yatırımcısı sayısı, yüzde 3,3 artarak 1 milyon 94 binin üzerine çıktı. Halka açık şirket sayısının, 2023 yılına kadar binin üzerine çıkarılmasını hedefliyoruz.” diye konuştu.

TSPAKB İkinci Başkanı Metin Ayışık ise halka arz maliyetlerinin artık göreceli olarak yüksek olmadığını dile getirdi. Kanuni prosedürlerin basitleştirildiğini kaydeden Ayışık, “Ayrıca tahvil ihraç ederek kaynak sağlamak mümkün. Aracı kuruluşlar, şirketin yapısına en uygun finansman yöntemini bulmakta sizlere yardımcı olacaktır.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler