İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, “Van’da bir kez daha gördük ki deprem öldürmez, denetimsiz yapı öldürür.” dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Van depreminin meydana getirdiği sonuçlar konusunda kamuoyu duyarlılığını artırmak, hükümet ve yerel yönetimlerin sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla ‘Nereye kadar?’ başlıklı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, olası bir Marmara ve Bursa depremi senaryosu da ele alındı.
İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyerek başladığı konuşmasında, depreme ilişkin önemli detaylar verdi.
Van depreminin, doğal afetlere hazırlık konusunda yapılmayanları bütün çıplaklığıyla bir kez daha gözler önüne serdiğini aktaran Necati Şahin, depremin hemen ardından Bursa’dan bir heyetle Van’a ve Erciş’e gittiklerini söyledi. Yıkılan ve hasar oluşan binaları ayrıntılı şekilde incelediklerini aktaran Şahin, “Öncelikle, depremin meydana geldiği bölgenin zemin açısından riskli bir bölge olduğunu söylemeliyiz. Buna, bir de kullanılan inşaat malzemeleri, uygulanan sistemler, projelendirme ve mühendislik aşamalarındaki eksiklikler eklenince bu boyutlarda bir afet ortaya çıkmış. Ne yazık ki hem olumsuz doğal koşullar, hem de insan eliyle yapılan yanlışlar birleşmiş ve felakete zemin hazırlanmış.” dedi.
YAPI STOKUNDA EN RİSKLİ KENTLER
Bursa’nın, Türkiye’nin 16 büyükşehir belediyesi açısından değerlendirildiğinde yapı stokunda en riskli kentler arasında ilk sırada geldiğini vurgulayan Şahin, çünkü kaçak ve çarpık yapılaşmanın en çok olduğu, en çok göz yumulduğu, yetkililerin görmezden gelmekte direndiği kentin Bursa olduğunu ileri sürdü.
Yaşanabilecek büyük bir depremden etkilenmemek için Bursa’da 1998’den önce yapılan, 20 yaşın üzerindeki binaların ya yıkılması ya da güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden İMO Başkanı Şahin, şunları kaydetti: “Bu da Bursa’daki bütün binaların yüzde 40’ı demektir. Bilimsel araştırmalara göre en riskli bölgeler Gemlik, İnegöl, Yıldırım, Osmangazi, Gürsu, Mudanya ve özellikle Güzelyalı’dır. Marmara Bölgesi açısından bir değerlendirme yaparsak, Türkiye nüfusunun dörtte birini, sanayi tesislerinin yüzde 50’sini ve katma değerin yüzde 75’ini barındıran bölgemiz ciddi bir risk altında. Başta kimyasal tesisler olmak üzere, özellikle 1999 öncesi yapılan sanayi tesisleri ciddi risk barındırıyor.”
Muhtemel bir Marmara depreminde, 1 milyon bina ve sanayi tesisinin hasar göreceğini, 100-150 bin arasında kişinin öleceği tahmininde bulunan Şahin, ekonomi ve endüstrinin felç olacağını, 100 milyar dolar maddi kayıpla birlikte, 3,5 milyon insanın barınma ve işe ihtiyaç duyacağını dile getirdi. Şahin, bu senaryoda Bursa’da ise 60 bin konut ve iş yerinin yıkılacağını, 11 bin vatandaşın hayatını kaybedebileceğini belirtti. Bununla birlikte, 190 bin hasarlı bina, hastaneye ihtiyaç duyan 50 bin yaralı, barınmaya ihtiyaç duyan 40 bin aile ve 15 milyar dolar maddi kayıpla karşılaşılacağını aktaran Şahin, depreme hazırlıklı olmak için acilen yapılması gereken çalışmaları da şu şekilde sıraladı: “Başbakan’ın, sözünü verdiği ‘Ulusal Deprem Strateji Eylem Planı’ hayata geçirilmeli. Müteahhitlik yasası çıkarılmalı. Bursa için de yapı envanteri çıkarılmalı, Bursa için özel kentsel dönüşüm yasası hazırlanmalı. En başta kamu binaları olmak üzere depreme dayanıksız binalar ya yenilenmeli ya da güçlendirilmeli.”
SON 100 YILDA, 100 BİN KİŞİ ÖLDÜ, 600 BİN BİNA YIKILDI
Son 100 yıldaki büyük depremlerde 100 bine yakın vatandaşın hayatını kaybettiğini ve 600 bin binanın yıkıldığı bilgisini veren Şahin, olası bir Marmara depreminin sonuçlarının korkunç olacağına dikkati çekti.
Doğal afetler karşısında bu kadar kayıp veren ülkelerin gelişmiş ülkeler, kentlerin de ‘marka kentler’ olamayacağını vurgulayan Şahin, hükümeti, gereken yasal düzenlemeleri bir an önce yapmaya, yerel yöneticileri de yasal düzenlemeleri uygulamaya davet ettiklerini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz