YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İMO Şube Başkanı Bakır: Suyumuz tehdit altında

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, su havzalarının tehdit altında olduğunu söyledi....

İMO Şube Başkanı Bakır: Suyumuz tehdit altında

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, su havzalarının tehdit altında olduğunu söyledi. Bakır, “Dünya Su Günü” dolayısı ile yaptığı yazılı açıklamada, su endüstrisinin yıllık karının 1 trilyon doları geçtiğini kaydetti. Bu oranın petrol karının yüzde 40’ına yakın olduğunun altını çizen Bakır, aynı şekilde suyun getirisinin ilaç sektörünün oluşturduğu kârı yakaladığını dile getirdi. Bakır, “Su, kamusal ve insani bir hak değil de büyük karlar elde edilecek bir meta gibi görülmektedir. Suyumuzu bekleyen tehlike kapitalizmdir.” dedi.

Daha şimdiden, kapitalizmin suyun yüzde 5’ini özelleştirme yoluyla ele geçirdiğini vurgulayan Bakır, ‘su savaşlarının’ artarak devam edeceğini ve sektördeki özelleştirme sürecinin hızlanacağını anlattı. Dünyada bin 400 milyon km küp su bulunduğunu belirten Bakır, “Yeryüzündeki suyun yüzde 97’si tuzludur. Geriye kalan yüzde 3’lük kısmı ise büyük oranda kuzey ve güney kutup bölgelerinde buz halinde bulunmaktadır. Bu yüzde 3’lük suyun yüzde 0,7’lik kısmı kullanılabilecek tatlı su durumundadır. Tatlı sudan insanlar, bitkiler, yaban hayatı, tarım ve sanayi yararlanacaktır.” şeklinde konuştu.

Dünya nüfusunun 2025’te 8.5 milyara, 2050’de ise 10-12 milyara ulaşacağının tahmin edildiğine işaret eden Abdullah Bakır, suya talebin daha da artacağını ve buna erişimin zorlaşıp pahalılaşacağını aktardı.

TÜRKİYE SU ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİLDİR

Türkiye’nin sanıldığının aksine su zengini bir ülke olmadığını ifade eden Bakır, ülkenin ‘su stresi yaşayan bir devlet’ kategorisinde yer aldığını açıkladı. Türkiye’yi bekleyen tehlikenin nüfus artışıyla açığa çıkacağını anlatan Bakır şunları söyledi: “Ülkemiz, 2030 yılında beklenen 100 milyonluk nüfus ile su fakiri ülkeler arasına girecektir. Kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı bin 430 metre küptür. Aynı oran Suriye’de bin 200 metreküp, Lübnan’da bin 300 metreküp, Irak’ta 2 bin 20 metre küp, Asya ortalaması 3 bin metreküp, Batı Avrupa ortalaması 5 bin metreküp, Afrika ortalaması 7 bin metreküp, Güney Amerika ortalaması 23 bin metreküp, dünya ortalaması ise 7 bin 600 metreküptür.”

Bakır, Türkiye’nin kişi başına düşen su miktarında dünya ortalamasının gerisinde olduğunu ve önlem alınmadığı takdirde sorunun giderek büyüyeceği uyarısında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler