YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İMO'dan 'Taşkın yönetimi' semineri

İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi “Taşkın Yönetimi” konulu seminer düzenledi.

İMO'dan 'Taşkın yönetimi' semineri

İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi “Taşkın Yönetimi” konulu seminer düzenledi.

Seminerimize konuşmacı olarak Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ayşe Yüksel Ozan katıldı. İMO Aydın Şubesi Yönetim Kurulu ile İMO üyeleri seminere büyük ilgi gösterdi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Ahmet Ünveren, İMO’nun sempozyumlar ile üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörlerde su yapıları konusunda çalışma yapan kişileri bir araya getirerek araştırmalarını, bilgilerini ve kazanımlarını paylaşmak olduğunu ifade etti. Ünveren, “İçme suyu temini, enerji üretimi, taşkın kontrolü amacıyla yapılan su yapıları gerek büyüklük gerek teknik özellikleri ve gerekse çevresel ve sosyal etkilerine göre çok çeşitlilik göstermektedir. Barajlar, göletler, bağlamalar, hidroelektrik santraller, savaklar, sulama, kurutma, su alma, arıtma, akarsu düzenleme, taşkın kontrol yapıları ile ölçüm sistemleri gibi su yapılarının çoğu zaman birden fazla bileşeni ve amacı olmaktadır. Ana yaşam kaynağı olan su ve suyun dokunarak geçtiği toprak, insanoğlunun tabiattan aldığı en büyük hediyedir. Toprak; suyla temas ettiği yerde, ete ve kemiğe bürünmüştür” dedi.

Suyun önemini anlatan Ünveren sözlerini şöyle sürdürdü: “Görünen odur ki; yeryüzünde artan nüfus ve doğru orantılı olarak oluşan tahribat karşısında bu öz kaynaklardaki kayıplar ve kirlenmeler için önlem alınmasını zorunlu kılmıştır. Nedeni oldukça açıktır; “Dünya nüfusu son yüzyıl içerisinde üç kat artarken, su kaynakları kullanımı altı kat artmıştır”

Aydın’da bu yıl ve geçmiş yıllarda meydana gelen aşırı yağışlar sonucu Büyük Menderes Ovası’nda yaşanan taşkınlarda bir çok çiftçnin zarar gördüğünü belirten Ünveren sözlerini şöyle tamamladı: “Aydın DSİ 21. Bölge Müdürlüğü taşkınlardan çiftçilerin zarar görememesini sağlamak, taşkın sorunlarının çözümü ve önümüzdeki dönemlerde taşkın yaşanmaması için alınacak tedbirleri değerlendirmektedir. Menderes nehrinin yatak ıslahı ve toplulaştırma yapılması gibi konular değerlendirilirken, taşkınlardan etkilenen çiftçilerin afet kapsamına alınması, zararın tarım sigortası tarafından karşılanması yönünde çalışmalar devam etmektedir. Menderes ovası, yazın pamuk yetiştirilen, ne yazık ki kışın balık avlanan bir ova olmaktan çıkarılmalıdır. Geçmişte yaşanan taşkınlarda binlerce metrekare tarım alanı sulardan etkilenmiş ve çok büyük maddi kayıplar yaşanmıştır. Büyük Menderes nehrinde yapılacak ilave barajlar, göletler ve sulama yapıları ile gelecekte bu taşkınların yaşanmaması çok önemlidir"

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler