Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 9 yapı denetim kuruluşunun kapatılmasına tepki gösteren İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, “Hak etmeyen firmaların kapatılmasını orantısız güç kullanımı olarak görüyoruz” dedi.
29.06.2001 tarih 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu ile 19 pilot ilde yapı denetimi uygulanmaya başlandığını ve bu illerde yüzde 92 oranında başarı sağlandığını söyleyen İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, “Yapı denetim kuruluşları bağlı olduğu kanunun maksadına uygun olarak, mevzuat, yönetmelik ve standartlara uygun yapıların yapılmasını sağlayarak Bursa özelinde başarısını ispatlamıştır. Ancak yapı denetim kuruluşlarında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce yapılan denetimler sonrasında hazırlanan komisyon raporları neticesinde Bursa’da faaliyet gösteren 54 yapı denetim kuruluşundan 9 tanesi değişik sürelerde faaliyet durdurma cezası almıştır” dedi.
Hak etmeyen firmaların kapatılması kararının verilmesini orantısız güç kullanımı ve hak edilmeyen bir ceza olarak gördüklerini ifade eden Necati Şahin, “ İnşaatlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından alınması gereken tedbirler konusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın görev kapsamında olup; bu konu ile ilgili yapı sahibi ve müteahhitler muhatap kabul edilmektedir. Yapı denetim hakkında kanun ile yapı denetim kuruluşlarına uyarı görevi verilmiştir. Fakat iş güvenliği tedbirlerinin kısmen eksik alındığı gerekçe gösterilip yapı denetim firmaları kapatılarak yargısız infaz yapılmıştır” diye konuştu.
“KAPATILMALAR İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN ÇOK VAHİM SONUÇLAR DOĞURMUŞTUR”
Tadilatla çözülebilecek hataların proje ve eklerine uygun olmadığı gerekçesiyle firmalar için kapatma kararı verilmesinin ve yapı denetim firmalarının kapatılmasına gerekçe gösterilmesinininşaat sektörü için çok vahim sonuçlar doğurduğunu belirten Şahin, “Bu karar ile 3 milyon 580 bin m2 inşaat alanı, 2 bin 472 adet inşaat, 2 bin 472 adet yapı sahibi, 2 bin 472 adet müteahhit, 2 bin 472 adet şantiye şefi, 51 adet yapı denetimde görevli teknik personel, 34 adet yapı ruhsatı veren kurum kaosa sürüklenmiştir” şeklinde konuştu.
Bütün inşaatlar ile ilgili fesih seviye tespitleri yapılacağını ve inşaatların mühürlenerek durdurulacağını ifade eden Şahin, “İlgili idarelerin yapı sahiplerine yeni yapı denetim firması bulması için tebligat yapılması, seviyesi ilerlemiş ve özellikle bitmeye yakın olan işlerin diğer firmalarca alınmaması sonucu yapı sahipleri ciddi anlamda mağdur olmaktadır. Taşıyıcı sistemi devam etmekte olan işlerde ise imalatı yapan yüklenici ve çalışan ekiplerin iş programları aksamakta, sistemin normale dönmesi için geçen birkaç aylık süre içerisinde çok ciddi ekonomik kayıplara uğramaktadır. Yapı denetim firmaları açısından, çok ciddi bütçe ve emekle oluşturulan kontrol ekibinin yapı denetim firmasının bir anda işsiz kalması ve mali dengesinin alt üst olmasıyla kurumsal kimlik, tecrübe ve birikimleri yok olmaktadır. Bu maddi kayıpların yanında çok daha vahim olan, yıllarını bu meslek ve sektör için adamış meslektaşlarımızın ‘Görevi kötüye kullanmak‘ gerekçesi ile adli soruşturma ile karşı karşıya kalması onur kırıcı bir davranıştır” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz