HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'İmralı Almanya açısından önem taşıyor'

Deutsche Welle'ye konuşan Alman diplomatik kaynakları, İmralı sürecinde "Çözüme ulaşılması Almanya açısından da büyük önem taşıyor. Bu süreci cesaret verici buluyoruz" şeklinde konuştular.

BERLİN(ANKA) - Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel'in yarın Ankara'da yapacağı görüşmeler Alman medyasını da meşgul ediyor. Ziyaret öncesi Ankara'daki görüşmelerde ele alınacak olan İmralı sürecini değerlendiren Alman diplomatik kaynakları ise, "Çözüme ulaşılması Almanya açısından da büyük önem taşıyor" derken süreci "cesaret verici" olarak niteledi.

Deutsche Welle'ye göre, Merkel'nin Türkiye'nin gündeminin ağırlıklı iki maddesini ekonomi ve güvenlik alanlarında işbirliği oluşturacak.

Görüşmelerde Türk hükümetinin Abdullah Öcalan'la başlattığı diyalog sürecinin de gündeme gelmesi, Merkel'in Ankara'nın bu çabasına destek vermesi bekleniyor.

-"GÜVENLİK MAKAKLARI ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ ARTTI"-

DWelle, Almanya'da yaklaşık 800 bin Kürt asıllı göçmen yaşadığına işaret eden Alman diplomatik kaynakların, "Çözüme ulaşılması Almanya açısından da büyük önem taşıyor. Bu süreci cesaret verici buluyoruz" dediklerine de dikkat çekti.

Türkiye'nin Almanya'dan PKK ile mücadele konusunda daha güçlü destek vermesini, PKK'nın Almanya'daki faaliyetlerine karşı daha ciddi ve özenli mücadele yürütmesini talep ettiğine işaret eden DWelle, Ankara'nın en büyük beklentileri arasında, Almanya'da yakalanan PKK yöneticilerinin Türkiye'ye iadesi bulunduğunu kaydetti.

Diplomatik kaynaklar, Almanya'nın PKK'yı bir "terör örgütü" olarak gördüğünü, son dönemde Türk ve Alman güvenlik makamları arasında daha yakın bir işbirliği bulunduğunu belirtirken, iade talepleri konusunda zaman zaman bürokratik pürüzlerin, hukuki engellerin oluşabildiğini kaydediyorlar.

-"ALMAN ANAYASASI'NA GÖRE, AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEEBET CEZALARINDA İADE YOK"-

DWelle, Türkiye'nin iade talepleri konusunda ayrıca "Alman diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin 2010 yılında 36 hükümlünün iadesini talep ettiğini, bunların 16'sına olumlu yanıt verildiğini kaydediyorlar. Olumsuz yanıtlara gerekçe olarak, çoğu zaman suç unsurlarının net olarak ortaya koyulmaması, yeterli kanıt bulunmaması gösteriliyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Öte yandan Alman Anayasası, ülkelerinde "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına' çarptırılmış olanların iadesine olanak tanımıyor. Diplomatik kaynaklar, suçluların iadesi konusunda özellikle son dönemde Avrupa kurumları ve Türk adli makamları arasında daha yakın işbirliği yürütüldüğünü ve pürüzlerin aşılmaya çalışıldığını kaydediyorlar."

-TİCARET HACMİNİ 40 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKARTMAK-

Türkiye ile Almanya'nın 2013 yılında ikili ticaret hacmini 40 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediğini söyleyen DWelle, iş dünyasına da yeni kolaylıkları sunmaya hazırladığını kaydetti.

Almanya, Türkiye'nin en önemli dış ticaret ortağı olmaya devam ettiğine dikkat çeken DWelle, 2012'de Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkenin Almanya olduğunu, dış ticaret hacminin de 4,53 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Türkiye'nin ithalatında Almanya Rusya'nın ardından ikinci sırada bulunuyor.

Bu arada, 5 binden fazla Alman firması Türkiye'de faaliyet gösterirken, bu sayının yılsonunda 5 bin 500'ü aşması bekleniyor.

-ERDOĞAN VE MERKEL İŞADAMLARI FORUMUNA KATILACAK-

Habere göre, TÜSİAD ile Alman Sanayiciler Birliği (BDI) tarafından kurulan "Türk-Alman CEO Forumu"nun pazartesi günü Ankara'da yapılacak toplantısına Merkel ve Erdoğan da katılacak. TÜSİAD ve BDI başkanları ekonomik işbirliğinde öne çıkan konularda ortak önerilerini içeren bir bildiriyi başbakanlara takdim edecek.

-VOLKSWAGEN VE BÜYÜK ALMAN ŞİRKETLERİNİ YATIRIMA İKNA ÇABASI-

Türk hükümeti, Volkswagen başta olmak üzere büyük Alman firmalarını Türkiye'de yatırım yapmaya ikna etmeye çalışıyor. Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz yılsonunda Berlin'de Merkel ile yaptığı görüşmede gündeme gelen, Lufthansa ile THY arasında "stratejik işbirliği" ve yeni ortaklıklar konusunda da temaslar sürüyor. (ANKA)

(CN/ORH)

En Çok Aranan Haberler