Yılın ilk yarısında çift haneli büyüme yakalayan inşaat malzemecileri, önümüzdeki yıl için umutlarını kentsel dönüşüm ve binalarda enerji verimliliği projelerine bağladı. Sektörün çatı kuruluşu İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD)'nin Başkanı Hüseyin Bilmaç, "Kendi kaynaklarıyla iyi bir performans ortaya koyan sektörün bu iyi görünümünün 2012'de devam etmesi adına iktidarın Kentsel Dönüşüm ve binalarda enerji verimliliği projelerine ağırlık vermesi önemli." dedi.
İMSAD, 2011'in son ekonomi toplantısını yaptı. ‘2012‘ye Doğru Türkiye Ekonomisi ve Türk İnşaat Sektörünün Rotası' başlıklı toplantıya Dernek Başkanı Hüseyin Bilmaç ve Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin ile Denizbank Baş Ekonomisti Saruhan Özel katıldı. Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Alev Arıkan'ın da konuk olduğu toplantıda inşaat sektörünü değerlendiren Bilmaç, gelinen noktada Türkiye'nin büyümesinin yüzde 9,6'yı bulduğuna işaret etti. İnşaat sektörünün de büyümeye devam ettiğini belirten Bilmaç, "Sektör üçüncü çeyrekte yüzde 10,6 büyüdü. Böylelikle sektör büyüklüğü 15 milyarı buldu. Bu dilimde kamu kıpırdadı ve inşaat yatırımlarını artırdı. Firmalar, yapı ruhsatı alımında sektör temkinli davranırken ellerinde bulunan projeleri bitirme eğilimine girdi." diye konuştu.
Dernek başkanı Bilmaç, inşaat malzemeleri sektörünün cari açıkla mücadelede önemli olduğunu vurgularken, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Geçen senenin ayına göre ihracatı yüzde 24 oranında artırdık. Avrupa ve ABD'yi saran ekonomik bunalıma karşı Türkiye ihtiyatlı olmalı. Gelecek sene için büyüme öngörüsü yüzde 4 olarak açıklandı. Bunun yanında inşaat sektörünün de büyüme yolları belirlendi. Kolay bir sene olmayacak ama beklentilerimiz olumlu. Kendi kaynaklarıyla iyi bir performans ortaya koyan sektörün bu iyi görünümünün 2012'de devam etmesi adına iktidarın Kentel Dönüşüm ve binalarda enerji verimliliği projelerine ağırlık vermesi önemli."
İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin ise 2012'nin inşaat sektörü yatırımlarının temposunda bir miktar gerileme görüleceğini düşünüyor. İnşaat sektöründe meydana gelen daralmaya Kentsel Dönüşüm'ün deva olabileceğini vurgulayan Alkin, "Senede 15-20 milyar dolar tutarında Kentsel Dönüşüm ile ekonomik büyümeye minimum 1 puan katkı sunulabilir." dedi. Alkin, 2B alanlarından elde edilen gelirin de Kentsel Dönüşüm'e ayrılmasını önerdi.
Denizbank Baş Ekonomisti Saruhan Özel ise dünyanın içinde bulunduğu ekonomik bunalımın son safhalarına gelindiğine işaret etti. Özel, gelecek 5 senede dünyada yeni bir ekonomik yapılanma olacağını öne sürdü.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz