İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, Polat Tower’da meydana gelen yangının can kaybı olmadan atlatılmasından duydukları memnuniyeti ifade etti. Hüseyin Bilmaç, ‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’ ve bu yönetmeliğe yüzde 100 uyumun büyük önem taşıdığını da vurguladı.
Polat Tower yangını akıllı binaların güvenliğini gündeme getirdi. Konuya dair yazılı bir açıklama yapan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilmaç “Yönetmelikler gelişiyor; burada olumlu gelişmeler, eski ya da yeni tüm binalara örnek olmalı. Belli geçiş sürelerinde mevcut yüksek yapılarda yeni yönetmeliklere uyum zorunluluk olarak ortaya konulmalıdır.” dedi.
Bilmaç, Polat Tower yangınının gerçek nedeninin yetkililerce belirleneceğini ancak bu aşamada yüksek yapılarla ilgili genel bir durum tespiti yapmayı kamu yararına gördüklerini belirtti. Bu tespiti zarar maliyetlerini indirecek basit tedbirler olarak gördüklerini aktaran Bilmaç, bunun için yatırımcı, kullanıcı, kamu kurumlarının elbirliğiyle hareket edebileceklerini dile getirdi. Bilmaç, şöyle devam etti:
“Polat Tower cephesinde hızlı yayılan yangın, özellikle ‘yüksek yapı’ olarak kabul edilen 21 metreyi aşan binalarda kullanılan malzeme ve uygulama detaylarını da gündeme getirmelidir. Ülkemizde söz konusu yapının inşasından çok sonra yürürlüğe girmiş olan ‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’ ve bu yönetmeliğe yüzde 100 uyum büyük önem taşımaktadır. Bireyler ve toplum olarak yangın yönetmeliklerine uygun malzeme seçilmesi, uygulamaların bu kriterlere göre gerçekleştirilmesi konularında farkındalık yaratmalıyız. Kamu otoritesinin yeni yönetmeliklere uyum konusundaki denetimi olası salt maliyet odaklı kriterlerin doğru zemine oturmasını sağlayacak ve oluşacak olası can ve mal kaybı riskinin de önüne geçecektir.”
Bilmaç, ‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e göre yüksek binalarda cephelerin yanmaz olarak sınıflandırılan A sınıfı malzemelerle tasarlanması ve uygulamanın bu malzemelerle ve doğru biçimde yapılmasının bir gereklilik olduğuna işaret etti. “İlgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle cephelerde ve kat aralarında yanmaz olarak tanımlanan A sınıfı malzemelerin kullanılması zorunluluğunun yanı sıra olası bir yangının yayılmasını önlemek ve zararı asgari seviyede tutmak amacıyla, yapının ana konstrüksiyonuyla katlar arası noktalarda veya ilgili uzmanlarca tanımlanan noktalarda yangın bariyerlerinin gerekliliğini de ayrıca vurgulamak gerekir.” ifadelerini kullandı.
İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı, “Yangın Yönetmeliği’nin gelişen inşaat sektörümüz için ne kadar yerinde hususlar içerdiğini somut olarak yaşayarak tespit etmiş durumdayız. Ancak burada önemle vurgulanması gereken husus, yangın önlemlerinin işlerlik kazanması için sadece yönetmeliklerin yeterli olamayacağı, doğru tasarımın doğru malzeme ve uygulamayla hayata geçirilmesinin de gerekli olduğudur.” dedi.
Hüseyin Bilmaç, Türkiye’de 21 metre üzerinde yüksekliğe sahip mevcut yüksek yapıların yangın riski için bir durum tespiti yapılmasını önerdi. Yeni yönetmeliğe uyum konusunda eksikliği gözlenen yapıların belli bir geçiş sürecinde iyileştirilmesi ve uyumunun sağlanmasının zorunlu kılınmasının yarar getireceğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz